espa pkm

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2026, 7:46:29 πμ

Κόσμος

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ισχυρίστηκε ότι η χώρα της έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Ελλάδα.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου που βρίσκεται στο νησί Στρόμπολι, κοντά στη Σικελία, ανησυχεί την Ιταλική Πολιτική Προστασία. Το ηφαίστειο εκρήγνυται σχεδόν αδιάλειπτα αλλά τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο έχει σαφώς ενταθεί.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, όπως καταδεικνύει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι «πέταξε έξω» από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ταυτόχρονα εκφράστηκε υποτιμητικά για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το Daily Beast και έγινε viral σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του επιτελείου του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Οι αστυνομικές Αρχές εκκενώνουν την περιοχή.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία, καθώς αναφέρθηκε επίθεση με μαχαίρι κατά τουριστών στις Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση, ενώ η αστυνομία εκκενώνει το σημείο.

Η Γαλλία θα θυμίζει φρούριο την Κυριακή του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, καθώς η αστυνομία έχει ετοιμάσει σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων.

Μετά την καταγγελία δύο υποψηφίων, οι οποίοι έπεσαν θύματα επιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεία περίπου 300.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη Γαλλία.

Περίεργα είναι τα εκλογικά τμήματα στη Μεγάλη Βρετανία, με τους πολίτες να προσέρχονται σήμερα για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και τις κάλπες να έχουν στηθεί σε ξενοδοχεία, μουσεία, αλλά και σε σπίτι.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σε περιφερειακό οικονομικό και αμυντικό συνασπισμό, που περιλαμβάνει τη Ρωσία και έκανε σήμερα μέλος του και τη Λευκορωσία, πως τα κράτη μέλη του πρέπει να δουλέψουν μαζί για να αντισταθούν σε «εξωτερική ανάμιξη» και να στηρίξουν σταθερά το ένα το άλλο.

Αδιανόητο περιστατικό στο Μιζούρι των ΗΠΑ, με μια παρέα να πετά σερβιτόρα μαγαζιού στη λίμνη, όταν τους ζήτησε να πληρώσουν.

Όλα έγιναν την περασμένη Παρασκευή όταν μια παρέα έδεσε με σκάφος σε αποβάθρα της λίμνης και επισκέφτηκε ένα παραλίμνιο εστιατόριο Fish and Chips.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τζαμάικα, ενώ πολλές είναι οι καταστροφές, λόγω του κυκλώνα Μπέριλ που έπληξε τη χώρα.

Επόμενος σταθμός του κυκλώνα Μπέριλ που συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους μετά την Τζαμάικα, είναι το Μεξικό που αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Πέμπτης.