espa pkm

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2026, 8:34:47 πμ

Κόσμος

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης» μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των γάλλων βουλευτών χαρακτηρίζοντας τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «κοινό εχθρό» τόσο της χώρας του όσο και της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης» μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των γάλλων βουλευτών χαρακτηρίζοντας τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «κοινό εχθρό» τόσο της χώρας του όσο και της Ευρώπης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ζήτησε συγγνώμη επειδή αναχώρησε πρόωρα χθες, Πέμπτη, και δεν παρέστη στη μείζονα διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της D-Day, της Ημέρας της Απόβασης στη Νορμανδία, για να δώσει μια προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη στη χώρα του.

Φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές στο Σουδάν έκαναν σήμερα λόγο για περίπου 40 νεκρούς σε «σφοδρά πυρά» που εξαπολύθηκαν χθες από παραστρατιωτικούς σε συνοικίες του Ομντούρμαν, μιας πόλης στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Ο λαϊκιστής ιδεολόγος της αμερικανικής δεξιάς και άκρας δεξιάς Στιβ Μπάνον, άλλοτε σύμβουλος με μεγάλη επιρροή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να αρχίσει να εκτίει την ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης που του έχει επιβληθεί το αργότερο την 1η Ιουλίου, κατά δικαστική διαταγή που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέκαμψε με εξαιρετικά επιθετική ρητορική εναντίον της μετανάστευσης στην πρώτη του προεκλογική ομιλία του μετά την καταδίκη του στην ποινική δίκη του στη Νέα Υόρκη, καταφερόμενος εναντίον της πολιτικής υπέρ της «εισβολής» που κατ’ αυτόν εφαρμόζει ο διάδοχός του στην προεδρία Τζο Μπάιντεν -παρά το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε με εκτελεστικό διάταγμα ο Δημοκρατικός- και απειλώντας να επιβάλει εξοντωτικούς δασμούς στις χώρες από όπου φεύγουν οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αν επικρατήσει τον Νοέμβριο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Πέμπτη να τερματιστούν οι εχθροπραξίες κατά μήκος της συνοριακής γραμμής που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο «ευρύτερης σύρραξης με καταστροφικές συνέπειες για την περιφέρεια».

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έλαβε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανέφερε ότι ως νέος πρωθυπουργός της χώρας θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως είπε αυτή αποτελεί μέρος της έννομης τάξης της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθεί η ελευθερία και η δημοκρατία κατά την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day), καλώντας τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι 16 ηγέτες, κυρίως από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, προέτρεψαν σήμερα τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Γάζα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.