espa pkm

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2026, 3:45:02 μμ

Κόσμος

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στο ευρωκοινοβούλιο ένα καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο κείμενο συντάχθηκε με βάση την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων Σοφί Ιντ’ Βελντ η οποία αναφέρθηκε στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ενώ δίνεται έμφαση και στις υποκλοπές, τις αγωγές SLAPP του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσε η Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας, με τμήματα του Κιέβου να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης.

Κύματα εκρήξεων συγκλόνισαν το Κίεβο στη διάρκεια της επίθεσης με πυραύλους, που είναι η πρώτη του Φεβρουαρίου, με τα αντιαεροπορικά συστήματα να αναλαμβάνουν δράση για να καταστρέψουν τους πυραύλους, ανέφερε μέσω της εφαρμογής Telegram ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Θεωρείται σίγουρη η επανεκλογή Αλίεφ

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν για τις προεδρικές εκλογές, όπου πρόκειται να ψηφίσουν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και αναμένεται να επανεκλεγεί για άλλη μια φορά, απουσία οποιασδήποτε αντιπολίτευσης, ο αυταρχικός ηγέτης της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα από τη στρατιωτική επιτυχία του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά από αρκετούς μήνες βασιλιάς Κάρολος και πρίγκιπας Χάρι συναντήθηκαν, μετά την είδηση ότι ο πρώτος πάσχει από καρκίνο.

Συνάντηση με τον γιο του, πρίγκιπα Χάρι, είχε την Τετάρτη ο βασιλιάς Κάρολος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του παλατιού ότι διαγνώστηκε με καρκίνο.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν από τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλούς πυραύλους με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις την ώρα της μεγάλης κίνησης νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που μεταδίδουν πως άκουσαν εκρήξεις καθώς η αντιαεροπορική άμυνας αναχαιτίζει την επίθεση.

Βελτιωμένες είναι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρεται στον ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Άγκυρα F-16 σε βάρος της Αθήνας.

Έχασε τη ζωή του σήμερα σε ηλικία 74 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη σήμερα στην κοινότητα Λάγο Ράνκο στην περιφέρεια Λος Ρίος, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τη χιλιανή εφημερίδα La Tercera.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά της κοινότητας Μαργκαλιότ στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας τραυματισμό δύο ισραηλινών στρατιωτών.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ πυροβόλησε κοινότητες στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου ενός «παρατηρητηρίου» και μιας «υποδομής τρομοκρατών» σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το πόστο του προέδρου τοποθετεί τους πρώην προέδρους υπεράνω του νόμου για πάντα έπειτα», τόνισαν οι δικαστές στην ομόφωνη απόφασή τους.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χαίρει ασυλίας από τις εις βάρος του κατηγορίες για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, φέρνοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά σε μια άνευ προηγουμένου ποινική δίκη.

Έως αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 2 ομήρων

Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των ομήρων που εξακολουθούν κρατούνται από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζαείναι νεκροί, σύμφωνα με εσωτερική αξιολόγηση που διενήργησε ο ισραηλινός στρατός.