espa pkm

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2026, 8:30:35 μμ

Κόσμος

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 18:33

Γαλλία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

Συντάκτης:

Την παραίτησή της υπέβαλλε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την έκανε δεκτή.

Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει ότι η εργασία της Μπορν στην υπηρεσία του γαλλικού Έθνους ήταν καθημερινά υποδειγματική.

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 18:11

Σλοβακία: Στις 23 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές

Συντάκτης:

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Πέτερ Πελεγκρίνι.

Οι Σλοβάκοι θα κληθούν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στις 23 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής αυτής της χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Σε ποιες χώρες έχει ξεκινήσει η επέλαση του χιονιά μετά το ρεκόρ ψύχους στη Σκανδιναβία – Σημειώθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Το κύμα ψύχους που πάγωσε τις σκανδιναβικές χώρες τις τελευταίες ημέρες πλήττει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας μεταξύ άλλων διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στις μετακινήσεις στην Πολωνία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο θα στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επιθυμία του τουρκικού λαού για «δημοκρατία, δικαιοσύνη και κράτος δικαίου».

Στόχος των διεργασιών είναι μια κοινή αποστολή της ΕΕ.

Εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, με αφορμή τις αυξανόμενες πυραυλικές επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων.

Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα έγινε στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στην Μπαΐα, με 25 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και άλλους πέντε να τραυματίζονται.

Όλα έγιναν όταν φορτηγό και λεωφορείο συγκρούστηκαν σε αυτοκινητόδρομο στη βορειοανατολική Βραζιλία.

«Με τάσεις αυτοκτονίας και αντικαταθλιπτική αγωγή», σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο νορβηγός νεοναζί Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011, σύρει και πάλι στην δικαιοσύνη το νορβηγικό κράτος καταγγέλλοντας την σωφρονιστική του απομόνωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει μια αποστολή για την παροχή ιατρικών εφοδίων στη βόρεια Γάζα χθες, Κυριακή, αφού δεν μπόρεσε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Η πλειονότητα των αγνοουμένων βρίσκεται στην πόλη Ουατζίμα, μια από αυτές που επλήγησαν πιο σφοδρά από την καταστροφή, στη χερσόνησο Νότο, στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον απόηχο της παραίτησης και του Υφυπουργού Καινοτομίας.

Αλλαγές προσώπων υπάρχουν τα Υπουργεία Άμυνας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Υφυπουργείο Καινοτομίας, ενώ διορίζεται και Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων.