espa pkm

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2026, 6:07:50 πμ

Κόσμος

Ο Χάμζα Γιούσαφ ορκίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας, σε μια τελετή που συνδύαζε την τοπική παράδοση με την πακιστανική κληρονομιά του, και στη συνέχεια ανακοίνωσε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου μπορεί να εμβαθύνει το ρήγμα στους κόλπους του SNP, του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος.

Ο πάπας Φραγκίσκος, όπως διαρρέει το Βατικανό, ενδέχεται να παραμείνει στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης μέχρι και την Παρασκευή, προκειμένου να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση οδηγίας η οποία θα διευκολύνει τις εταιρείες να επεκτείνουν τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο της ΕΕ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία «μπορούν» να έχουν «αρνητικές» επιπτώσεις «μεσοπρόθεσμα» στην εθνική οικονομία, έχοντας περηφανευτεί ωστόσο αυτούς τους τελευταίους μήνες για την προσαρμογή της Ρωσίας απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Το 11ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι οι διεθνείς κυρώσεις που ξεκίνησαν να επιβάλλονται στη χώρα του μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν «αρνητικές» συνέπειες, μετά από τις προσπάθειες της Μόσχας να προσαρμοστεί στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Για δύο μέρες θα βρεθεί στην Κίνα ο Σάντσεθ.

Καλεσμένος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θέλει να δείξει ότι η χώρα του έχει ενισχύσει τη διεθνή της επιρροή, μερικούς μήνες προτού η Μαδρίτη αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «ανησυχεί πολύ» για τη μεταρρύθμιση της ισραηλινής κυβέρνησης σε όσον αφορά το δικαστικό σύστημα προκάλεσε την έκρηξη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Στα… μονοπάτια της Τουρκίας φαίνεται πως βαδίζει η Ουγγαρία, καθώς προς το παρόν τηρεί αρνητική στάση στο ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι γεγονός πως τόσο η Σουηδία, όσο και η Φινλανδία θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, από τη στιγμή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Τουρκία, αλλά και την Ουγγαρία να έχουν τις επιφυλάξεις τους.

Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας πρόκειται να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στην Στοκχόλμη.

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή στην Στοκχόλμη, Βίκτορ Ταταρίντσεφ, μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες διαμηνύει ότι η χώρα και η Φινλανδία θα αποτελέσουν, όταν γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, «θεμιτούς στόχους» για «αντίποινα της Μόσχας», συμπεριλαμβανομένων «μέτρων στρατιωτικής φύσης».

Δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος αλλάζει τις συστάσεις του για την πανδημία.

Όπως εκτιμά, οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.