espa pkm

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2026, 4:00:51 μμ

Κόσμος

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας που πρότεινε η εντολοδόχος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς έλαβε απόψε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Επί συνόλου 250 βουλευτών, 227 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, πέντε την καταψήφισαν και 18 βουλευτές ήταν απόντες.

Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, προκαλώντας περαιτέρω προβληματισμό για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 870 κρούσματα του νέου κορονοϊού, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στις 28.697.

Μήνυμα για την 80ή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανακοίνωση που εξέδωσε η προεκλογική του εκστρατεία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει στο μήνυμά του ότι η νίκη της Ελλάδας εναντίον του Μουσολίνι παρείχε ένα σύμβολο ελπίδας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτοπεριορισμό τέθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης (28/10) ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού στο στενό επαγγελματικό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών Κύπρου στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αυτοπεριορίζεται από το απόγευμα σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του υπουργείου Υγείας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος COVID στο στενό επαγγελματικό του περιβάλλον που προέκυψε από τεστ που διενεργήθηκε χθες το βράδυ.

Με εγκύκλιο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έχει σταλεί σε όλες τις κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος καλεί όλες και όλους να τιμήσουν τις θυσίες των προγόνων μας και να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών τους με την υπόσχεση ότι θα μείνουμε για πάντα κάτω από τη σκέπη και την προστασία της Θεοτόκου, η οποία έσπευσε πριν από 80 χρόνια να προστατεύσει και πάλι τον ελληνικό λαό οδηγώντας τον στη λαμπρή εκείνη ημέρα της νίκης.

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο σχετικά με το σκίτσο που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το σκίτσο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας απεικονίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι και εσώρουχο, κρατώντας ένα ποτό κι έχοντας δίπλα του μια γυναίκα που φοράει ισλαμική χιτζάμπ.

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 15:55

Βγήκε από την εντατική η ΥΠΕΞ του Βελγίου

Συντάκτης:

 

Βγήκε από την εντατική η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με κορονοϊό. «Η κατάστασή μου, μου επιτρέπει να βγω από την εντατική, αλλά θα παραμείνω στο νοσοκομείο για λίγο.

Δραστικός περιορισμός επαφών από τις 2 Νοεμβρίου και πιθανότατα για όλη την διάρκεια του μήνα αναμένεται να επιβληθεί σε ολόκληρη την Γερμανία, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων, των οποίων η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα σε εξέλιξη, συμφωνούν στην ανάγκη να επιβληθεί κάποιου είδους περιορισμός επαφών εντός Νοεμβρίου, ξεκινώντας μάλιστα από τις 2 Νοεμβρίου και όχι τις 4 του μήνα, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει, προκειμένου, όπως φέρεται να δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην τοποθέτησή της, να «σπάσουμε το δεύτερο κύμα».

Νέα δέσμη μέτρων, η οποία υιοθετήθηκε υπό την ευθύνη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, παρουσίασε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια.

  Σε κλίμα συγκίνησης που δε μπόρεσαν να κρύψουν ούτε τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, εόρτασε η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, την Εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». 

   Στην Αλεξάνδρεια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής αναφώνησε ότι «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά», πριν ψάλλει τον ελληνικό εθνικό ύμνο με όλον τον κόσμο να ακολουθεί μέσα στον επιβλητικό ναό του Ευαγγελισμού, με τους λίγους μαθητές και προσκόπους να σηκώνουν την ελληνική σημαία, καθώς και στο άκουσμα του αιγυπτιακού εθνικού ύμνου.