Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 12:53:32 μμ

Κόσμος

Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 08:50

Η Αριστερά πρέπει να ψηφίσει Μακρόν

Συντάκτης:
Το 2002, ο Ζακ Σιράκ, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, ήταν αντιμέτωπος με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν του ρατσιστικού Εθνικού Μετώπου στον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η γαλλική Αριστερά συσπειρώθηκε πίσω από τον γκωλικό, συντηρητικό Σιράκ.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατακεραύνωσε την «άγνοια» της Μαρίν Λεπέν επί των οικονομικών ζητημάτων, εκτιμώντας ότι λόγω αυτής της άγνοιας θα έπρεπε να αποκλειστεί από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο, ενώ κατήγγειλε τον «όχι μονάχα ασυνάρτητο αλλά και επικίνδυνο» χαρακτήρα του πολιτικού της προγράμματος.
Νέα απόπειρα τήρησης της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ για κατάργηση του Obamacare θα επιχειρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν.

Η πρώτη απόπειρα απέτυχε παταγωδώς, τώρα όμως θεωρούν ότι με τη νομοθετική προσθήκη που έγινε, θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον δύσπιστοι του κόμματος.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με τη συνδρομή των στρατιωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle, θα αναπτυχθούν εκ νέου στη Γαλλία προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών την προσεχή Κυριακή, ημέρα της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα καταστούν αδύνατες» αν οι «διαφωνίες» ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίσουν να είναι τόσο έντονες και οι εμπλεκόμενοι δεν συγκρατήσουν τα αισθήματά τους, έπειτα από τις κατηγορίες στις οποίες προχώρησε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι περί απόπειρας ανάμιξης κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις βρετανικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υποσχέθηκε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα των πολιτών στη φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται έλαβε την Πέμπτη την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ανατολικής Γερμανίας, Χάιντς Κέσλερ, που είχε καταδικαστεί μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου σε ποινή φυλάκισης επτάμισι ετών, ως υπεύθυνος για τον θάνατο ανατολικογερμανών πολιτών που επιχείρησαν να διαφύγουν στη Δύση για να γλυτώσουν από το κομμουνιστικό καθεστώς, πέθανε σε ηλικία 97 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου που είχε γράψει ο ίδιος ο Κέσλερ.
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2017 21:50

Γαλλία: Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ του Μακρόν

Συντάκτης:
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι στηρίζει επίσημα την υποψηφιότητα του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας σε ένα βίντεο όπου εξήρε τον 39χρονο πρώην τραπεζίτη, καθώς επικαλείται «τις ελπίδες των πολιτών και όχι τους φόβους τους».
Το Ισραήλ, το Βατικανό και η Σαουδική Αραβία θα είναι ανάμεσα στους προορισμούς του πρώτου ταξιδιού στο εξωτερικό που θα πραγματοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ως αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν, όπου διεξήχθησαν οι ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες, μνημόνιο για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, ενώ τα μέλη της αντιπροσωπείας της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες φωνάζοντας, με αποτέλεσμα να διακοπεί προς στιγμήν η υπογραφή του μνημονίου.