Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:08:54 μμ

Κόσμος

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 14:50

Στις κάλπες οι Τούρκοι της Γερμανίας

Συντάκτης:
Περίπου 1,4 εκατομ. Τούρκοι καλούνται από σήμερα στη Γερμανία να συμμετάσχουν στο τουρκικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του Προέδρου Ερντογάν.
Μία πρώτη συνάντηση, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, πρόκειται να έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι με την επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.
Τουλάχιστον οκτώ μαθητές εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 φέρεται ότι τραυματίστηκαν από χιονοστιβάδα σε πίστα του σκι, στην Ιαπωνία.

Περίπου 60 μαθητές συμμετείχαν σε εκδρομή ορειβασίας κοντά στο θέρετρο Νάσου Ονσέν, 150 χλμ.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της αεροπορικής εταιρείας United Airlines να μην επιτρέψει την επιβίβαση κοριτσιών επειδή φορούσαν κολάν. Το περιστατικό συνέβη σε πτήση από το Ντένβερ στην Μινεάπολη.

Η εταιρεία επικαλέστηκε τον κανονισμό που αφορά όλους όσοι ταξιδεύουν με special pass, δηλαδή υπαλλήλους της εταιρείας και δικούς τους ανθρώπους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί τη Μόσχα να απελευθερώσει χωρίς καθυστέρηση τους εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάληψη της Ράκα -de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία-βρίσκεται η διεθνής συμμαχία, αφού ελέγχει πλέον αεροπορική βάση-«κλειδί» κοντά στην πόλη.

Εκπρόσωπος του αραβο-κουρδικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ) δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους ελέγχουν το αεροδρόμιο Τάμπκα και συνεχίζουν με στόχο την ίδια τη Ράκα.
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε μεν καθαρά στις πρόωρες εκλογές που έγιναν στη Βουλγαρία, στη χώρα όμως δύσκολα θα σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση.

Το φιλο-ευρωπαϊκό GERB έλαβε το 32,5% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους φιλόδοξους σοσιαλιστές, που υποσχέθηκαν ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία με 26,8%.
To «φαινόμενο Σουλτς» στο οποίο έχει ποντάρει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν πήγε καθόλου καλά στις τοπικές εκλογές που έγιναν στο κρατίδιο Ζάαρ της Γερμανίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα δίνουν ευρύτατη νίκη στο CDU με το SPD να μένει δεύτερο και με υποχώρηση ποσοστού.
Οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν 30χρονο στο Μπέρμιγχαμ στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας κοντά στο Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Ο συλληφθείς «βαρύνεται με υποψίες ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με την μητροπολιτική αστυνομία.
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ παραμένει, σύμφωνα με τα exit poll, πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό μεταξύ 32,2% και 32,8% στις πρόωρες κάλπες της Βουλγαρίας, με τον βασικό αντίπαλό του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να ακολουθεί με 28%-28,4%.