Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, 4:42:56 μμ

Κόσμος

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 11:50

Γκάρι Τζόνσον: «Χαλέπι; Τι είναι αυτό;»

Συντάκτης:
Στη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν συνήθως οι δύο υποψήφιοι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και οι μικρότεροι διεκδικητές πέφτουν στην αφάνεια. Αδικία, αλλά κάποιες φορές ίσως τελικά να είναι καλύτερα για τους ίδιους: Ο Γκάρι Τζόνσον, υποψήφιος των Φιλελεύθερων (Libertatian) έχει μαγέψει το Διαδίκτυο με μία ειλικρινή απορία που εξέφρασε σε δημοσιογράφο: «Τι είναι αυτό το Χαλέπι;»
Την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή φέρεται να πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αρχικά τα ΜΜΕ της Σεούλ και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η Πιονγιάνγκ.

H πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, η οποία διέκοψε επίσκεψη στο εξωτερικό, μίλησε για «αυτοκαταστροφική πράξη» που δείχνει τη «αδίστακτη μανία» του ηγέτη της Β.
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 08:00

Σύνοδος G20: πολύ θέαμα, λίγη ουσία

Συντάκτης:
«Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου G20 επιβεβαιώνει την απαραίτητη συναίνεση για το μακροπρόθεσμο όραμα του G20 και δεσμεύει τους ηγέτες σε ένα σχέδιο για την καινοτόμο ανάπτυξη, αλλά χωρίς λεπτομέρειες και δεσμεύσεις επί της ουσίας», γράφει η Κέιτλιν Μπερν, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Bond στην Αυστραλία, σε άρθρο της στον Guardian.
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 08:00

«Απελευθερώστε τα καθαρόαιμα του Χίτλερ»

Συντάκτης:
Είναι μια αληθινή ιστορία που θα μπορούσε εύκολα να γυριστεί ταινία με τίτλο «Επιχείρηση Απελευθερώστε τα καθαρόαιμα άλογα των ναζιστών». Εχει περιγραφεί σαν η ιππική έκδοση της «Μεγάλης Απόδρασης» στην οποία αντιτιθέμενες δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώθηκαν για να σώσουν μερικά από τα καλύτερα καθαρόαιμα της Ευρώπης.
«Την Παρασκευή συναντώνται οι ηγέτες των κρατών της νότιας Ευρώπης σε μια μίνι σύνοδο κορυφής στην Αθήνα. Μετά το Brexit σχεδιάζουν να αυξήσουν την επιρροή τους. Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt για την Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ.
Συζήτηση για τη ροή προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου είχαν ο Γιάννης Μουζάλας με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σεμπαχατίν Οζτούρκ στην Αγκυρα, την Πέμπτη. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η μικρή αύξηση στη ροή προσφύγων που παρατηρείται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.
Τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ επέλεξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέση του διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Brexit.

Ο Φέρχοφστατ είναι ο δεύτερο Βέλγος που μετέχει στην ομάδα των διαπραγματευτών: ο συμπατριώτης του και πρώην εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης Ντιντιέ Ζέους θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 348 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, Χρίστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία αποφάσισε να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τη θερινή ώρα, η οποία θα έπαυε να ισχύει στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου οι πολίτες να «επωφεληθούν περισσότερο από την ηλιοφάνεια».
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 18:50

Υπονοούμενα Ολάντ για νέα υποψηφιότητα

Συντάκτης:
Το πιο σαφές έως σήμερα σημάδι ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας έστειλε ο Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ομιλίας του, «για τη δημοκρατία και την τρομοκρατία», ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει «τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια να εκφυλιστεί η εικόνα της Γαλλίας».