espa pkm

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2026, 5:54:55 μμ

Κόσμος

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 09:50

Ιαπωνία: τέταρτη θητεία για ένα «γεράκι»

Συντάκτης:
Χώρα του ανατέλλοντος μιλιταριστικού εθνικισμού γίνεται η Ιαπωνία του Σίνζο Αμπε. Προς τα εκεί την οδηγεί, αργά αλλά σταθερά, ο βετεράνος ηγέτης της πατριωτικής Δεξιάς, που σάρωσε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κερδίζοντας άλλη μία, την τέταρτη, θητεία στην εξουσία.
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 09:50

Ο Σι Τζινπίνγκ στα χνάρια του Μάο

Συντάκτης:
Στο ίδιο πανύψηλο βάθρο με τον Μάο Τσετούνγκ ανέβηκε ο Σι Τζινπίνγκ, με την ενσωμάτωση της πολιτικής σκέψης που φέρει το όνομά του στο Σύνταγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Η συμβολική κίνηση, που τον καθιστά τον ισχυρότερο ηγέτη από την εποχή του «Μεγάλου Τιμονιέρη», έγινε την τελευταί.
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 09:50

Το Χόλιγουντ άνοιξε το στόμα των γυναικών

Συντάκτης:
Η λάμψη της σκηνής συνοδεύεται σχεδόν πάντα από μια θαμπή ιστορία παρασκηνίου. Από την εποχή του Μολιέρου στη Γαλλία του 17ου αιώνα, ως τις αρχές του 20ού, με τα εγκαίνια του πρώτου κινηματογραφικού στούντιο στο Χόλιγουντ, ως και σήμερα, οι «ανταποδοτικές» σχέσεις, η κουλτούρα της σεξουαλικής παρεν.
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 09:50

Οι αυτονομιστές σηκώνουν κεφάλι

Συντάκτης:
Η Καταλωνία δεν είναι μόνη. Από τη Λομβαρδία και το Βένετο, δύο πλούσιες περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας που ψήφισαν για μεγαλύτερη αυτονομία μόλις την περασμένη Κυριακή, μέχρι τη Σκωτία, τη Φλάνδρα και την Κορσική, αποσχιστικά κινήματα σιγοβράζουν σε όλη την Ευρώπη.
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 09:50

Η σχολή Τραμπ ανθεί στην Ανατολική Ευρώπη

Συντάκτης:
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δημιουργήσει σχολή, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη όπου ήδη στην Τσεχία έφθασε ο πρώτος από τους μιμητές του στην εξουσία. Μερικοί από τους πολιτικούς «α λα Τραμπ» προϋπήρχαν της ενασχόλησης του Τραμπ με την πολιτική, όμως η εκλογή του στον Λευκό Οίκο προσέδωσε νομιμοποίηση σε έ.
Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.


DIRECTO | Así ha sido el momento en que Rajoy ha convocado las elecciones para el 21 de diciembre en Catalunya https://t.co/8GcQFSiD64pic.twitter.com/JjkmOkevxD

— EL PAÍS (@el_pais) 27 Οκτωβρίου 2017
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 00:50

Ραχόι: Εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλωνία

Συντάκτης:
Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.


DIRECTO | Así ha sido el momento en que Rajoy ha convocado las elecciones para el 21 de diciembre en Catalunya https://t.co/8GcQFSiD64pic.twitter.com/JjkmOkevxD

— EL PAÍS (@el_pais) 27 Οκτωβρίου 2017
Τελείως πεπεισμένος πως σε συνασπισμό με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων θα μπορέσει να σχηματίσει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Αυστρία, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τείνει προς τον διορισμό ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, του Τζερόμ Πάουελ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές, ο Τραμπ έχει πει ότι εξετάζει την πιθανότητα διορισμού του Πάουελ, καθώς και του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζον Τέιλορ, στη θέση αυτή.
Τα νορβηγικά σωστικά συνεργεία ερευνούν για δεύτερη ημέρα στα ανοικτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στην Αρκτική, προκειμένου να εντοπίσουν το ρωσικό ελικόπτερο, με οκτώ επιβαίνοντες, που αγνοείται στη θάλασσα.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κάποιο συντρίμμι από το ελικόπτερο, όμως έχει παρατηρηθεί στην περιοχή μία πετρελαιοκηλίδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Κέντρου Διασώσεων της Νορβηγίας.