espa pkm

Κυριακή, 31 Μαΐου 2026, 9:38:09 μμ

Κόσμος

Να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα της κοινής άμυνας και ασφάλειας και να συνεργαστούν στο πεδίο των αμυντικών δαπανών, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.
Η βρετανική αστυνομία προχώρησε την Τετάρτη στη σύλληψη και πέμπτου ατόμου για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 60.

Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, συνελήφθη στην πόλη Γουίγκαν, περίπου 30 χλμ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν αύριο μια "πολύ άμεση" ανταλλαγή απόψεων, στην πρώτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Ελιζέ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να γίνει «πραγματικά σκληρός» απέναντι στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας να τηρήσουν τον στόχο που έχει τεθεί επί των αμυντικών δαπανών τους, δηλαδή να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτόν τον τομέα, διαμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.
Τρία βιβλία του, μεταξύ άλλων, δώρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Πόλη του Βατικανού, τρία βιβλία τα οποία καταπιάνονται, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ποντίφικας, με «τα θέματα της οικογένειας, της χαράς του Ευαγγελίου και της μέριμνας για το κοινό μας σπίτι που είναι το περιβάλλον».
Σε κατάσταση συναγερμού εισέρχονται οι Βρυξέλλες ενόψει της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη.

Στη σύνοδο κορυφής, που σηματοδοτείται από την πρώτη εμφάνιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, το στοίχημα δεν είναι τόσο η λήψη αποφάσεων, όσο η διασφάλιση μιας καλής συνεργασίας και στα δύο επίπεδα με τον αμερικανό πρόεδρο,
Τουλάχιστον 20 μετανάστες πνίγηκαν την Τετάρτη, ανάμεσα στους οποίους πολύ μικρά παιδιά, αφού έπεσαν στη θάλασσα από υπεφορτωμένο πλεούμενο στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσαν σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή και ο υπεύθυνος ενός σκάφους ανθρωπιστικής αρωγής που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση περίπου 1.700 ανθρώπων που βρίσκονται πάνω σε 15 σκάφη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται το Βατικανό για να συναντήσει έναν από τους πιο διάσημους επικριτές του, τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς οι δύο άνδρες αντάλλαξαν οξείς χαρακτηρισμούς κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ το 2016.
Οι στιγμές που ζει η βρετανική πόλη είναι συγκλονιστικές με αρκετούς γονείς να αναζητούν ακόμα τα παιδιά τους, μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έζησε το βράδυ της Δευτέρας η Μεγάλη Βρετανία, όταν καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Manchester Arena, λίγα λεπτά αφού είχε τελειώσει η συναυλία της Αριάνα Γκράντε.
Ενα πράγμα είναι βέβαιο: θα είναι μια πολύ ασυνήθιστη σύνοδος του ΝΑΤΟ η αυριανή, διότι πρόκειται για την πρώτη στην οποία θα λάβει μέρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε μία από τις πιο εκπληκτικές αντιστροφές της προεκλογικής ρητορικής του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διακήρυξε τελικά ότι το ΝΑΤΟ «δεν είναι πλέον παρωχημένο», παρ΄ότι στη διάρκεια όλης της προεκλογικής εκστρατείας του κατακεραύνωνε την Βορειοατλαντική Συμμαχία.