espa pkm

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2026, 9:50:29 πμ

Κόσμος

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ, βγήκαν για άλλη μία νύχτους στους δρόμους της Ρουμανίας παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και την απόσυρση του διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, την έκτη ημέρα των πρωτοφανών σε εύρος κινητοποιήσεων στην χώρα.
Ρυμουλκό με 440 μετανάστες κατευθύνεται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, όπως μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

Το πλοίο συνοδεύουν δυο ταχύπλοα της ιταλικής ακτοφυλακής σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και όπως σχολιάζουν οι Ιταλοί, ο καιρός δεν αποτρέπει τους δουλέμπορούς από το να επιβιβάσουν εκατοντάδες ανθρώπους σε πλοία με στόχο τις ακτές της Ευρώπης.
Συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για την τήρηση της συριακής εκεχειρίας έχουν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Όσον αφορά τη διαδικασία της Γενεύης, η συνέχισή της είναι ακόμη θολή: Ο αρχικός προγραμματισμός για συνάντηση στις 8 Φεβρουαρίου είναι αβέβαιος.
Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα απευθυνόμενη σε τουλάχιστον 3.000 υποστηρικτές της που φώναζαν το σύνθημα «αυτή είναι η χώρα μας» ότι μονάχα εκείνη θα τους προστατεύσει από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και την παγκοσμιοποίηση, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος τον προσεχή Μάιο.
Ο διευθυντής του περιοδικού Der Spiegel δήλωσε σήμερα ότι το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους το οποίο φιλοξενεί σκίτσο με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκεφαλίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας και το οποίο δίχασε την κοινή γνώμη σε Γερμανία και εξωτερικό, ήταν η απάντηση του γερμανικού εντύπου στις απειλές κατά της Δημοκρατίας.
Λίγες ώρες κράτησε το αίσθημα επιτυχούς αντεπίθεσης της κυβέρνησης Τραμπ στη δικαστική αναστολή του διατάγματός του για μπλόκο σε υπηκόους επτά χωρών: Το Εφετείο απέρριψε το αίτημά του για προσωρινή άμεση επαναφορά του διατάγματος, και έδωσε διορία στην κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα να επανέλθει με απάντησή της.
Η Ρωσία υποστηρίζει τη συνέχιση των συνομιλιών για την συριακή κρίση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ο Λαβρόφ λέει ότι οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το συριακό που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα, τον Ιανουάριο ήταν «ένα επιτυχημένο βήμα στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης».
Ο υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές σκοπεύει να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει σε «εκστρατεία εξαγνισμού» του ονόματός του, όμως οι φωνές σε βάρος του για το λεγόμενο Penelope Gate καλύπτουν ό,τι ακούγεται στο Παρίσι και το στρατόπεδό του δεν μπορεί παρά -έστω και πίσω από τις κουρτίνες- να σκέφτεται ένα Plan B.
Μεγάλο μέρος της δημοσκοπικής διαφοράς με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ εμφανίζονται να έχουν καλύψει, στην παρούσα φάση, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καθώς φαίνεται ότι η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να συσπειρώσει απογοητευμένα τμήματα της βάσης τους.
Έφεση άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση στην απόφαση του, κατά τον Τραμπ, «αποκαλούμενου» δικαστή που ανέστειλε το διάταγμα για μπλόκο σε υπηκόους επτά χωρών. Έχοντας προηγουμένως επιτεθεί με πρωτόγνωρα μη θεσμικό τρόπο στον δικαστή, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως «θα νικήσουμε για το καλό της χώρας» και αναρωτήθηκε «πού πηγαίνει η χώρα μας όταν ένας δικαστής μπορεί να σταματήσει απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ».