espa pkm

Τρίτη, 28 Απριλίου 2026, 3:28:52 μμ

Κόσμος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών, σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, έγινε αισθητή σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής την Πέμπτη.

Η δόνηση, εστιακού βάθους 33 χιλιομέτρων, έχει επίκεντρο περίπου 154 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Πουέρτο Τριούμφο στο Ελ Σαλβαδόρ.
Περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε πρατήριο καυσίμων νότια της Βαγδάτης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η Μιανμάρ επιδιώκει την εθνοκάθαρση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από το έδαφός της, καταγγέλλει ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο BBC.

O Τζον ΜακΚίσικ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ένοπλες δυνάμεις δολοφονούν Ροχίνγκια στο κρατίδιο Ραχίν, αναγκάζοντας πολλούς Ροχίνγκια να μεταναστεύσουν στο Μπανγκλαντές.

Υπέρ ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος την Πέμπτη στο Κρεμλίνο τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, έχει ταχθεί και πάντα θα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου [του ΟΗΕ] στις διεθνείς υποθέσεις, την επίλυση συγκρούσεων, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό, σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνει λάδι στη φωτιά προτείνοντας την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο σύμβουλος οικονομίας του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, δήλωσε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber: «Στην 'ΤΔΒΚ' επιχειρούν να κλείσουν το θρησκευτικό λύκειο.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ισραήλ, καθώς πυρκαγιά που μαίνεται στη χώρα έφτασε στην πόλη της Χάιφα.

Ανατολικοί άνεμοι έχουν ενισχύσει τις πυρκαγιές και η φωτιά μαίνεται σε κατοικημένες περιοχές στα βόρεια της πόλης, όπου ζουν περίπου 300.000 άτομα.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην ΕE υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΣ), φαίνεται πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).
Περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε πρατήριο καυσίμων νότια της Βαγδάτης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ένας «σεισμός» θα μπορούσε να πλήξει την πολιτική της Βρετανίας στις επόμενες εκλογές, εάν το Brexit δεν επιτευχθεί μέχρι το 2020.

Ο πρόεδρος του UKIP εκτίμησε ότι η κυβέρνηση των Τόρις «δεν είναι κατάλληλη να διαχειριστεί την κληρονομιά του Brexit».
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη απόφαση, χθες, του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του RT και του SPUTNIK, προχωρούν σε προπαγάνδα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.