espa pkm

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026, 7:00:34 μμ

Κόσμος

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει επισήμως την υπογραφή της από την ιδρυτική διακήρυξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), λέγοντας ότι το δικαστήριο απέτυχε να ανταποκριθεί στις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας.

Το 2000 η Μόσχα είχε υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη για την ίδρυση του ICC στη Ρώμη, αλλά ποτέ δεν είχε επικυρώσει την συμφωνία.
Περισσότερες από 360 εταιρείες, ανάμεσά τους και αμερικανικοί γίγαντες όπως οι DuPont, Gap, Hewlett Packard, Kellog, Hilton, Nike και Mars, απηύθυναν επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας του να σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Την άμεση απόσυρση των βέλγων εμπειρογνωμόνων που έχουν σταλεί στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων φέρεται να αποφάσισε ο βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης και στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος N-VA, Tέο Φράνκεν, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.
Στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit, η χρήση του όρου «post-truth» αυξήθηκε περίπου 2.000%. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε μία προσπάθεια να αντικατοπτρίσει τη χρονιά που πέρασε στη γλώσσα, το Λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε το «post-truth» («πέραν της αλήθειας») λέξη της χρονιάς.
Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντ.Τραμπ ανακάτεψε και πάλι την τράπουλα την Τρίτη, για τη στελέχωση της μεταβατικής ομάδας του, αφήνοντας απ' έξω ειδικό σε θέματα εθνικής ασφάλειας και μέλη λόμπι από τον στενό του κύκλο, ενώ αναμένεται να διορίσει δύο υποστηρικτές του από τη Wall Street σε οικονομικά πόστα-κλειδιά, αναφέρει το Reuters.
Δέκα πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και τέσσερις ανήλικοι, εντοπίστηκαν την Τετάρτη στη Βαρκελώνη κρυμμένοι σε ένα φορτηγό που μετέφερε προϊόντα από την Τουρκία, ανακοίνωσε η αστυνομία και ιατρικές πηγές.

«Λίγο πριν τις επτά το πρωί ένας οδηγός φορτηγού που ερχόταν από την Τουρκία σταμάτησε σε μια βιομηχανική περιοχή και άκουσε έναν θόρυβο από το ρυμουλκούμενο (…) Ανοίγοντάς το βρήκε μέσα δέκα ανθρώπους», δήλωσε στο AFP μια εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας της Καταλονίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας.

«Είμαι έτοιμος. Γι΄αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Διεθνής έρευνα διεξάγεται για τον εντοπισμό τριών ολλανδικών πλοίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τον βυθός της Θάλασσας της Ιάβας, στα ανοιχτά της Ινδονησίας. Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, τα δύο πολεμικά πλοία, τα οποία βυθίστηκαν το 1942, έχουν εξαφανιστεί παντελώς, ενώ από το τρίτο πλοίο λείπουν μεγάλα τμήματα.
Τελεσίγραφο να φύγουν άμεσα από τη χώρα έστειλε το Πακιστάν σε τούρκους δασκάλους που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ενόσω ετοιμάζεται να υποδεχτεί αργότερα την Τετάρτη τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ξανά στην άμυνα πέρασε την Τρίτη το βράδυ ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, που πρόσφατα είχε προκαλέσει με τις προσβλητικές δηλώσεις του για τους Κινέζους, τους ομοφυλόφιλους και τη Βαλονία. Αυτή τη φορά, αιτία στάθηκε δημοσίευση άρθρου που αναφέρει ότι ο ευρωπαίος επίτροπος χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός επιχειρηματία φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο για επίσημο ταξίδι του.