espa pkm

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026, 7:00:42 μμ

Κόσμος

Έως το τέλος του Απριλίου θα πρέπει κάθε κράτος- μέλος που επιθυμεί να ενεργοποιήσει τη νέα ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ημέρα απελευθέρωσης» για τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την προσεχή Τετάρτη, 2 Απριλίου, οπότε η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει τους λεγόμενους ανταποδοτικούς ή αμοιβαίους δασμούς έναντι τρίτων χωρών.

Την πρώτη Θεία Λειτουργία από την ενθρόνισή του τέλεσε χθες ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης, προεξάρχοντας στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων. Πλαισιωνόταν από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, καθώς και από εκπροσώπους Εκκλησιών που είχαν παραστεί στην τελετή ενθρόνισής του.

Περισσότεροι από 300.000 Καναδοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές του Οντάριο, καθώς μια παγοθύελλα σαρώνει αυτήν την επαρχία του Καναδά, σύμφωνα με την εταιρεία Hydro One.

Η μυστική συνεργασία ΗΠΑ–Ουκρανίας επηρεάζει τις εξελίξεις στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει να δημιουργήσει προσεγγίσεις με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει εκτενή εδάφη στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία αμφισβήτησε τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε ο ισλαμιστικός συνασπισμός, ο οποίος ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες από 63 χώρες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην 23η διοργάνωση της Διεθνούς Μπιενάλε Γραφικών Τεχνών στη Βάρνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου, ανακοίνωσε ο δήμος της Βάρνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 25% με 50% στο ρωσικό πετρέλαιο αν αντιληφθεί ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα Νησιά Τόνγκα, όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ).

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε μέγεθος 7,1 βαθμών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα την πρόθεσή του να ενισχύσει την πίεση στη Χαμάς στη Γάζα, συνεχίζοντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και προωθώντας το σχέδιο εθελοντικής μετανάστευσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.