espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 5:09:12 μμ

Κόσμος

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ιταλίας συναντώνται την Κυριακή στο Παρίσι για την αποτίμηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία, εν όψει της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη τη Δευτέρα.
Έχοντας ανεβάσει κατά πολύ το «τίμημα» της συνεργασίας της στο προσφυγικό με μία Ευρώπη που αδυνατεί να καταλήξει σε κοινή αντιμετώπιση, η Τουρκία διαβεβαιώνει διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου ότι δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες πίσω σε εμπόλεμες ζώνες.
Η ΕΕ δεν θα μειώσει τις απαιτήσεις της για την χορήγηση βίζας στους Τούρκους ανέφερε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Ζάιμπερτ την Τετάρτη.

«Θα εξετάσουμε άμεσα το κατά πόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις από την Τουρκία, το κατά πόσο είναι ικανοποιητικά τα απαραίτητα κριτήρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τακτική συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο γερμανικός τύπος διακρίνει προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων με αφορμή τις προσπάθειες διαχείρισης των προβλημάτων που συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα.
Η Ουγγαρία θα στείλει περισσότερους αστυνομικούς και στρατιώτες για περιπολίες στα νότια σύνορά της, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, καθώς διάφορες βαλκανικές χώρες λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να κρατήσουν τους μετανάστες έξω από τα σύνορά τους.
Μοιρασμένη η πρώτη εικόνα στους Δημοκρατικούς από τις εσωκομματικές διαδικασίες της Τρίτης, με τον Μπέρνι Σάντερς να κάνει την έκπληξη κατακτώντας το Μίσιγκαν και την Χίλαρι Κλίντον να παίρνει το Μισισίπι. Στους Ρεπουμπλικανούς πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε και στις δύο πολιτείες, ενώ στο Άινταχο εμφανίζεται νικητής ο Τεντ Κρουζ.
Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν προδιαγράφουν εύκολη την Κυριακή για το Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ανακουφιστεί ότι καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης της δημοτικότητά της -έστω κι αν το κόμμα της δεν ευνοείται ανάλογα.
Το βορεικορεατικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να κατασκευάσει μικρού μεγέθους πυρηνικές κεφαλές -που θα μπορούν να τοποθετούνται σε πυραύλους- αναπτύσσοντας έτσι την επιχειρησιακή δυνατότητα του οπλοστασίου της.

Τον ισχυρισμό, που στο παρελθόν είχαν «αφήσει να αιωρείται» βορεικορεατικά ΜΜΕ, τον έκανε αυτή τη φορά ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, έχοντας ήδη ανεβάσει τους ρητορικούς τόνους με φόντο τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Σεούλ στη Νότιο Κορέα.
Σε απεργίες και πορείες σε όλη τη χώρα έχουν καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα υπό την CGT, αντιδρώντας στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το Παρίσι κοιτά επίσης στενά το κατά πόσον οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και στους φοιτητές, όπως είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια αναγκάζοντας τότε την κυβέρνηση να αποσύρει νομοθετική πρωτοβουλία.
Το βρετανικό Στέμμα απέρριψε έμμεσα αλλά κατηγορηματικά ότι η Ελισάβετ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας πως -όπως πριν από κάθε κάλπη- το Στέμμα παραμένει ουδέτερο.