espa pkm

Σάββατο, 11 Απριλίου 2026, 9:22:23 πμ

Κόσμος

Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας αναίρεσε την καταδίκη δύο αστυνομικών σε δεκαετή ποινή κάθειρξης για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 19χρονου φοιτητή Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ στη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, στις οποίες απάντησε με πρωτοφανούς αγριότητας καταστολή η τότε κυβέρνηση Ερντογάν.
Υπέρ του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει διαφύγει εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έκρινε -κατά πληροφορίες που μεταδίδει το BBC- επιτροπή του ΟΗΕ για παράνομη κράτηση στη Βρετανία.
Οι τυνησιακές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη την άρση της νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στις 22 Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια απέναντι στο πρωτοφανές κύμα μαζικής κοινωνικής διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε πέντε χρόνια μετά την εξέγερση του 2011.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε την Πέμπτη ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για μία στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονάσενκοφ σημείωσε: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει καταγράψει έναν αυξανόμενο αριθμό από σημάδια που δείχνουν κρυφή προετοιμασία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για ενεργή ανάληψη δράσης στο έδαφος της Συρίας».
Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας θα εκτόπιζε από τη δεύτερη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) εάν διενεργούνταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, βάσει δημοσκόπησης του Κοινωνιολογικού Κέντρου Έρευνας (CIS). Η σκυτάλη για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχει περάσει πλέον στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων.
Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες και προφυλάκισε την Πέμπτη τον ύποπτο για τη δολοφονία ενός διάσημου τούρκου βιομηχάνου, ο οποίος διέφευγε επί είκοσι χρόνια και συνελήφθη αυτή την εβδομάδα ενώ ετοιμαζόταν, σύμφωνα με τις αρχές, να πραγματοποιήσει μια επίθεση, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο θάνατος του 28χρονου φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε νεκρός ο φοιτητής τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από τις 25 Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Πέμπτη κατά της άρσης της ισχύος της συνθήκης της Σένγκεν, επειδή κάτι τέτοιο «θα μπορούσε εν δυνάμει να διαταράξει την οικονομική ανάπτυξη».

Στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν αν τερματισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν, η οποία αμφισβητείται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Έως και 70.000 Σύροι πρόσφυγες κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα από το Χαλέπι εξαιτίας των αυξανόμενων αεροπορικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο.
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 16:50

Υπέρ του Ασάνζ φέρεται να έκρινε επιτροπή του ΟΗΕ

Συντάκτης:
Υπέρ του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει διαφύγει εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έκρινε -κατά πληροφορίες που μεταδίδει το BBC- επιτροπή του ΟΗΕ για παράνομη κράτηση στη Βρετανία.