espa pkm

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2026, 10:05:27 μμ

Κόσμος

Στο στόχαστρο αλβανικών ακραίων εθνικιστικών κύκλων έχει περιέλθει το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου με αφορμή δυο ντοκιμαντέρ που αφορούν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα ότι παραιτείται από το αξίωμά του, σε μια περίοδο που ο κυβερνών συνασπισμός αναζητά τρόπους για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2016.
Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια κατά τις εορτές των Χριστουγέννων ξεπερνά κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση ενέργειας φτωχών χωρών, όπως της Αιθιοπίας ή του Σαλβαδόρ, σύμφωνα με ερευνητές αμερικανικού ινστιτούτου.
Η κυβέρνηση της Σομαλίας απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, καθώς υπάρχει φόβος ότι τυχόν εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιθέσεις εκ μέρους των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ.
Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν κατά πληροφορίες τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Σανγκίν στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν έπειτα από ημέρες σφοδρών συγκρούσεων με μαχητές των Ταλιμπάν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα τοπικά γραφεία της κυβέρνησης και το αστυνομικό τμήμα.
Νεκρός στο κελί του βρέθηκε ο κρατούμενος Γιασίν Σαλχί ο οποίος αποκεφάλισε τον εργοδότη του, κάρφωσε το κεφάλι του σε φράχτη γύρω από ισλαμιστικές σημαίες και επιχείρησε να ανατινάξει την βιομηχανική μονάδα υγραερίου στην οποία εργαζόταν τον περασμένο Ιούνιο στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ διεμήνυσε την Τετάρτη ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (PP), απορρίπτοντας το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας.
Τις περίπλοκες και δύσκολες διαβουλεύσεις με τις κομματικές ηγεσίες ξεκινά ο ισπανός εντολοδοχός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, συναντώντας πρώτα τον αρχηγό του σοσιαλιστικού PSOE.

Το κατακερατισμένο μετεκλογικό σκηνικό αφήνει μόνο δύσκολες επιλογές σε όλα τα κόμματα, όμως το PSOE είναι απαραίτητο αν το PP ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία.
Θανάτους «τουλάχιστον 200 αμάχων» και ενδείξεις συγκάλυψης διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία εξετάζοντας τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία, υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυρομαχικά που εκ των πραγμάτων δεν χτυπούν στοχευμένα.
Ο Σέιμουρ Χερς, βραβευμένος βετεράνος ρεπόρτερ στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι στην αμερικανική στρατιωτική ηγεσία έχει διαμορφωθεί ένα κύμα δυσφορίας απέναντι στην στάση της Ουάσινγκτον στο Συριακό και το Πεντάγωνο προχώρησε σιωπηρά σε κινήσεις που θα κατέληγαν σε «ανοχή παρουσίας» του Άσαντ, ως αντίβαρο στην τζιχαντιστική ISIS.