Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 7:39:39 πμ

Κόσμος

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αλβανικές αρχές για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου την Κυριακή στα Τίρανα. Συνολικά 2.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή επί 11 ώρες, όσο θα διαρκέσει η επίσκεψη του ποντίφικα στην αλβανική πρωτεύουσα.
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 21:50

Θριαμβευτική νίκη του Εθνικού Κόμματος στη Νέα Ζηλανδία

Συντάκτης:
Θριαμβευτική εκλογική νίκη για το κυβερνών Εθνικό Κόμμα και τον πρωθυπουργό Τζον Κι στις κάλπες της Νέας Ζηλανδίας. Αυτή τη φορά το Εθνικό Κόμμα ενδέχεται να κατακτά και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως επιδοκιμασία του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την οικονομία.
«Όλος ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα στη Σκωτία διότι γράφουμε Ιστορία», δήλωνε ο Άλεξ Σάλμοντ τις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της Πέμπτης που έφερνε το «Ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας να παλεύει ψήφο-ψήφο με το «Όχι».
Στις Βρυξέλλες κράτησαν την ανάσα τους. Και μετά στέναξαν με ανακούφιση: οι Σκωτσέζοι είπαν «όχι» στην ανεξαρτησία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός ντόμινο αποσχίσεων στην Ευρώπη, με Καταλανούς, Βάσκους, Φλαμανδούς, και λοιπούς αυτονομιστές να παίρνουν αέρα.
Τον επαναπατρισμό των 49 Τούρκων που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση, εξέλιξη που θέτει τέλος στο θρίλερ που απασχολούσε για τρεις μήνες την Τουρκία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωσή τους.
Άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να ζητήσουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σε διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Ένας άνδρας πήδηξε πάνω από το φράκτη του Λευκού Οίκου και έφτασε μέχρι τις μπροστινές θύρες του προεδρικού μεγάρου πριν συλληφθεί χθες, Παρασκευή, προκαλώντας την εκκένωση τμήματος του συγκροτήματος λίγο αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αναχωρήσει για το σαββατοκύριακο.
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 12:50

Συμφωνία ειρήνης για την Ουκρανία στο Μινσκ

Συντάκτης:
Εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς και των φιλορώσων αυτονομιστών συμφώνησαν το Σάββατο σε κατάπαυση του πυρός και στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία, ανακοινώθηκε μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 09:50

Ετσι νίκησε το «Οχι» στη Σκωτία

Συντάκτης:
Θα συνεχίσουν να φοράνε κιλτ, να παίζουν γκάιντα, να πίνουν το καλύτερο ουίσκι και θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Αλλά απόσχιση και ανεξαρτησία; Οι Σκωτσέζοι την απέρριψαν με την ψήφο τους και η βασίλισσα μπορεί να κοιμάται ήσυχη: το βρετανικό στέμμα μένει ανέπαφο, τρεις αιώνες μετά την Ενωση με τη Σκωτία.
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 09:50

Η Ναόμι Κλάιν τα βάζει με τη ρύπανση και τους... οικολόγους

Συντάκτης:
Η διάσημη καναδή δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν είναι η αδιαμφισβήτητη σταρ της νέας αμερικανικής Αριστεράς. Η 44χρονη συγγραφέας, αρθρογράφος και ακτιβίστρια μόλις κυκλοφόρησε, την περασμένη Τρίτη, το νέο βιβλίο της με τίτλο «This Changes Everything: Capitalism vs The Climate» («Αυτό αλλάζει τα πάντα: Καπιταλισμός εναντίον κλίματος»), με το οποίο ελπίζει να συμβάλει στον προβληματισμό για τις ριζικές αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες ώστε να αποφευχθεί μια διεθνής περιβαλλοντική καταστροφή και παράλληλα να αντιμετωπιστεί η αχαλίνωτη καπιταλιστική ανάπτυξη.