Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 7:16:49 μμ

Κόσμος

Η Ισπανία είναι «πολύ ευτυχής» για το «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία, δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αντιτίθεται κατηγορηματικά στο δημοψήφισμα που επιδιώκουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου οι εθνικιστές της Καταλονίας.
Ανθρακωρυχείο κατέρρευσε στο Μπατίν της βόρειας Τουρκίας, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για έναν νεκρό.

Πηγή: Το Βήμα
Ο ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να ακούσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εάν μάθουν να ακούν τη Ρωσία», λέγοντας, με φόντο τις κυρώσεις, πως «ιστορικά, έχουν αποτύχει οι απόπειρες να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία».
Σχεδόν χίλιοι Κούρδοι της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ζητώντας να περάσουν στην Τουρκία μετά την κατάληψη 21 κουρδικών χωριών και την πολιορκία της πόλης Αΐν αλ-Αράμπ στη βόρεια Συρία.
Την ικανοποίησή τους για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν οι ξένες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι θεσμοί της ΕΕ. «Υποδεχόμαστε θετικά το γεγονός ότι η Βρετανία συνεχίζει ενωμένη» λέει το ΝΑΤΟ, «ανακουφισμένη» δηλώνει η Ευρωβουλή, ενώ ο οικονομικός κόσμος βλέπει μείωση του οικονομικού ρίσκου.
Ενοπλοι σιίτες αντάρτες βομβάρδισαν σήμερα το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της Υεμένης στη Σαναά, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα φοβούμενοι κλιμάκωση της βίας ύστερα από εβδομάδες μαχών και διαδηλώσεων, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που συνεχίζει να πετυχαίνει η Γαλλία, παρά τις απειλές υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody's, είναι το βασικό επιχείρημα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να δοθεί παράταση στη Γαλλία για την επίτευξη του 3% στο δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.

«Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το "ναι" που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Παρασκευή σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί χρηματοοικονομικές εγγυήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου το Κίεβο να συγκεντρώσει πόρους στις κεφαλαιαγορές.
Σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα επίπεδα, από τον εμπορικό και τον οικονομικό ως και τον πολιτιστικό τομέα. Ειδικά για τους έλληνες επιχειρηματίες η επέκταση σε αυτή την αγορά είναι μια νέα διέξοδος για να ξεφύγουν από την απραγία που κυριαρχεί στη χώρα μας λόγω της κρίσης.