espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 9:53:05 μμ

Κόσμος

Με αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων έθεσαν οι αυστραλιανές αρχές υπό έλεγχο ταραχές σε αμφιλεγόμενο κέντρο μεταναστών στη Νήσο των Χριστουγέννων.

Τα επεισόδια, τα οποία είχε πυροδοτήσει θάνατος μετανάστη στο κέντρο, οδήγησαν στον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ατόμων και σε εκτεταμένες ζημιές.
Σκληρή κριτική φέρεται να εκφράζει η Κομισιόν σε βάρος της Τουρκίας κατά την έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία των υποψήφιων χωρών που πρόκειται να παρουσιάστει εντός της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ευρωπαϊκό Τύπο, η ΕΕ διαπιστώνει γενική στασιμότητα στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οπισθοδρόμηση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στις πολιτικές ελευθερίες, εμπρηστική δυναμική στο Κουρδικό -ενώ το μοναδικό σημείο για το οποίο η Επιτροπή έχει (κάποια) καλά λόγια είναι το προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δήλωση ότι οι απαιτήσεις του δεν είναι μια «αδύνατη αποστολή», απλώς «ένα τίμημα» που πρέπει να πληρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ αν θέλουν να κρατήσει ο Κάμερον την Βρετανία στην Ένωση.

του HERVÉ MORIN*

Κάποιοι παρατηρητές της επικαιρότητας κατά τη διάρκεια των αιώνων το είχαν ήδη επισημάνει: η θρησκεία δεν αποτελεί οπωσδήποτε ένα εχέγγυο της ομόνοιας και της αδελφοσύνης.
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 08:50

Κίνα - Ταϊβάν:συμφιλίωση με το αζημίωτο

Συντάκτης:
Οταν ο ηγέτης της αυταρχικής, πανίσχυρης και διπλωματικά ολοένα πιο επιθετικής Κίνας συναντάται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1940 με τον ηγέτη της μικρής και απομονωμένης αλλά με τον τρόπο της δημοκρατικής Ταϊβάν, μιας νησιωτικής χώρας 23 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ωστόσο στη συνείδηση του κινεζικού λαού είναι μια αποσχισθείσα κινεζική επαρχία, τότε αυτό αποτελεί σίγουρα μια θετική είδηση, με αρκετούς δημοσιογράφους αλλά και ειδικούς να κάνουν λόγο για τις πρώτες ρωγμές σε ένα από τα τελευταία «τείχη» περασμένων δεκαετιών που παραμένουν όρθια ανά την υφήλιο.
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 00:50

Ομπάμα: Απέκτησε τη δική του σελίδα στο Facebook

Συντάκτης:
Τη δική του σελίδα στο Facebook εγκαινίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και στο πρώτο του μήνυμα με φόντο το Λευκό Οίκο, καλεί τους χρήστες να ενωθούν στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το κλίμα στη Βαρκελώνη ήταν πανηγυρικό, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, καθώς η διαδικασία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία πήρε την έγκριση των βουλευτών, σε πρώτη φάση. Η Μαδρίτη αντέδρασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε αντιδράσει και την προηγούμενη φορά: προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σε τρομοκρατική επίθεση αποδίδει το Ισραήλ τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet στο γειτονικό Σινά, με τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν να δηλώνει ότι η «μεγαλύτερη πιθανότητα» είναι αυτή της κατάρριψης του Airbus με βόμβα.
Η Γενική Συνέλευση της UNESCO απέρριψε οριακά την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στους κόλπους του Οργανισμού, εξέλιξη που συνιστά νίκη για την Σερβία και τη Ρωσία και παράλληλα πλήγμα για την επιδίωξη του Κοσόβου να αποσπάσει διεθνή αναγνώριση ως κράτος
Ιορδανός αστυνομικός άνοιξε πυρ σε κέντρο εκπαίδευσης της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί δύο αμερικανοί, ένας νοτιοαφρικανός και ένας ιορδανός.

Άλλα πέντε στελέχη της Αστυνομίας τραυματίστηκαν. Το Κέντρο Εκπαίδευσης, λίγο έξω από το Αμάν, χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και εκπαιδεύει κυρίως παλαιστίνιους και ιρακινούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας.