espa pkm

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2026, 8:49:13 μμ

Κόσμος

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πλέουν στη Νότια Σινική Θάλασσα «παντού όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, λίγες ημέρες μετά τη διέλευση πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ κοντά στα νησιά των οποίων η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία.
Την στάση της στο προσφυγικό υπερασπίστηκε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συγκέντρωση του -όλο και πιο επιφυλακτικού- κόμματός της, λέγοντας μεταξύ άλλων πως κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτικές εντάσεις.

Η εντυπωσιακή νίκη του ΑΚΡ και προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου επιβεβαίωσε ότι ο τούρκος Πρόεδρος είναι ο ισχυρότερος ηγέτης που γνώρισε η γειτονική χώρα από την ίδρυσή της – μαζί φυσικά με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας απορρίπτουν ως βιαστική κάθε εκτίμηση για τα αίτια της πολύνεκρης συντριβής πάνω από το Σινά, όμως, ελλείψει στοιχείων, τα σενάρια κάθε είδους οργιάζουν. Ο αιγύπτιος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να απορρίψει ως «προπαγάνδα» τα περί κατάρριψης από τζιχαντιστές, αλλά μέχρι να βγάλει συμπεράσματα η έρευνα μένει, αναγκαστικά, κάθε ενδεχόμενο ανοικτό.
Δεν υποχωρούν οι «δισταγμοί» στους βρετανούς βουλευτές, συμπολιτευόμενους και μη, για το ενδεχόμενο επιδρομών εναντίον της ISIS και στη Συρία: Ομάδα βουλευτών με επιρροή στο Ουέστμινστερ εκφράζει αμφιβολίες για τα πλήγματα και προειδοποιεί τον Κάμερον να μην την φέρει σε ψηφοφορία εάν δεν έχει διασφαλίσει ότι θα περάσει.
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 08:50

Τα επόμενα βήματα του Ερντογάν

Συντάκτης:
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επέστρεψε αυτοδύναμο στην εξουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, το οποίο εξασφαλίζει σταθερότητα στη χώρα, όμως ο αυταρχισμός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πόλωση αναμένεται να αυξηθούν.
Εκπρόσωποι εταιρειών επιμελητείας (logistics) και αποκομιδής απορριμμάτων, κορυφαίοι κατασκευαστές στροβιλοκινητήρων, προϊόντων γύψου, γερανών, ειδικών βαφών και μηχανημάτων άντλησης υδάτων, οχημάτων φορτοεκφόρτωσης και ρολοκοπτικών μηχανών, ακόμη και αυγοπαραγωγοί, είναι μερικοί από τους σχεδόν 100 γερμανούς επιχειρηματίες από την Κάτω Σαξονία που ταξίδεψαν τον προηγούμενο μήνα στην Τεχεράνη με στόχο να κατακτήσουν ένα τμήμα της ιρανικής αγοράς των 80 εκατομμυρίων κατοίκων.
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην τουρκική κυβέρνηση για την εκλογική νίκη απέστειλαν οι ΗΠΑ, ωστόσο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για τα πλήγματα που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.
Ενημερωτικό περιοδικό που πρόσκειται στην Αριστερά κατήγγειλε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του και προσήγαγε δύο συντάκτες του λόγω εξώφυλλου, στο οποίο υποστηριζόταν ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου θα βαθύνει τη διχόνοια και θα πυροδοτήσει εντάσεις σε ολόκληρη την χώρα.
Την οργή σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης αλλά και των οργανώσεων για την προστασία των ζώων προκάλεσε η πρόταση του υπουργού Γεωργίας του Ισραήλ, Ούρι Αριέλ, ο οποίος εισηγήθηκε να... εξορίζονται τα αδέσποτα γατιά και σκυλιά σε τρίτες χώρες, αντί να στειρώνονται.