espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 2:25:22 πμ

Κόσμος

Σεισμός 7,7 βαθμών συγκλόνισε το βόρειο τμήμα του Πακιστάν. Επίσης έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, και την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.

Πηγή: Το Βήμα
Σαρωτική νίκη κατάφερε στις προεδρικές εκλογές της Γουατεμάλας ο 46χρονος Τζίμι Μοράλες, κατατροπώνοντας με 68% την πρώην πρώτη κυρία της χώρας και περνώντας έτσι από τα τηλεοπτικά πλατό στην ηγεσία -έστω κι αν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία.
Τουλάχιστον 124 άνθρωποι τραυματίστηκαν εν πλω όταν το καταμαράν που τους μετέφερε από το Χονγκ Κονγκ στο Μακάου προσέκρουσε σε αντικείμενο στη θάλασσα.

Το καράβι με 174 επιβάτες και πλήρωμα σταμάτησε κοντά στο νησί Λαντάου και άρχισε να γεμίζει νερό.
Δύο τούρκοι αστυνομικοί και τέσσερις μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από αστυνομική έφοδο σε σπίτι.

Οι συγκρούσεις στην περιοχή Καγιαπινάρ της κυρίως κουρδικής πόλης Ντιγιάρμπακιρ συνεχίζονταν το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τις αναφορές αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.
Κακό ήταν για το κυβερνών κόμμα της Αργεντινής το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για την διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες συγκέντρωσε το 36,5% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο (στις 22 Νοεμβρίου) απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι (τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας), ο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 35%.
Δύο τούρκοι αστυνομικοί και τέσσερις μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από αστυνομική έφοδο σε σπίτι.

Οι συγκρούσεις στην περιοχή Καγιαπινάρ της κυρίως κουρδικής πόλης Ντιγιάρμπακιρ συνεχίζονταν το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τις αναφορές αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι ένας Άραβας πολίτης του χρησιμοποίησε αλεξίπτωτο για να περάσει παράνομα στη γειτονική Συρία και να ενταχθεί στις τάξεις κάποιας από τις ένοπλες οργανώσεις που μάχονται εδώ και τέσσερα χρόνια τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μοαμάρ Καντάφι βρίσκονταν ακόμη στην εξουσία. «Εκατό τοις εκατό» απάντησε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN.
Θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, προκειμένου να κριθεί η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντανιέλ Σιόλι, τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς τον οποίο υποστηρίζει η απερχόμενη πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ, και τον συντηρητικό δήμαρχο του Μπουένος Άιρες Μαουρίσιο Μάκρι.
Το ευρωσκεπτικιστικό συντηρητικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) προηγείται της κυβερνώσας κεντρώας Πλατφόρμας Πολιτών (PO), σύμφωνα με exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα αφότου έκλεισαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.