espa pkm

Σάββατο, 18 Απριλίου 2026, 7:24:48 πμ

Κόσμος

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της «αποφασιστική ετυμηγορία» στο ελληνικό δημοψήφισμα και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Μία νεκρή και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης που σημειώθηκε την Κυριακή σε εργοστάσιο όπλων στην πόλη Μοΐκοβατς, στο βόρειο Μαυροβούνιο.

Η 52χρονη εργαζόμενη σκοτώθηκε από την έκρηξη την ώρα που βρισκόταν στο τμήμα συναρμολόγησης.
«Η ψήφος της Ελλάδας την σπρώχνει προς την έξοδο από το ευρώ, αλλά η Οδύσσεια απέχει πολύ από το τέλος», γράφει o Λάρι Ελιοτ, αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ στον Guardian. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανάλυση:
Τα συγχαρητήριά της στον ελληνικό λαό για τη μαζική απόρριψη των προτάσεων των δανειστών της και νέων μέτρων λιτότητας έστειλε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ.

"Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας", έγραψε σε μήνυμά της στο Facebook μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής εκφράζοντας "εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και τους ηγέτες του".
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαιρέτισε την επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, χαρακτηριζόντάς το «ήττα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού».

«Χαιρετίζω τον σπουδαίο ελληνικό λαό για τον θρίαμβο του "δεν πληρώνουμε το χρέος", ο οποίος συνιστά ήττα για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό» ανέφερε ο Μοράλες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ABI.

Με τίτλο «Πώς η Μέρκελ απέτυχε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» ρεπορτάζ του Spiegel online αναλύει την πολιτική της καγκελαρίου, εκτιμώντας ότι το ύφος της εξουσίας της επιδεινώνει την κρίση στην Ευρωπαΐκή Ενωση (ΕΕ).
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015 04:50

Κρούγκμαν: Κέρδισε η Ευρώπη

Συντάκτης:
Ως νίκη της Ευρώπης και της δημοκρατίας θεωρεί το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ακολουθούν αποσπάσματα από το μπλογκ του:

«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν ηχηρά στο δημοψήφισμα, ενισχύοντας την θέση τους για ό,τι θα ακολουθήσει.
Στη σκιά του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συναντάται τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν προς αποτίμηση της κατάστασης.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Ιταλίας μετά το δημοψήφισμα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρει με μήνυμά του στο Twitter ότι «τώρα είναι σωστό να ξαναρχίσουμε να προσπαθούμε για συμφωνία -όμως δεν υπάρχει διαφυγή από τον ελληνικό λαβύρινθο με μία αδύναμη Ευρώπη και χωρίς ανάπτυξη».
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 20:50

Εν αναμονή κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Συντάκτης:
Μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας, που μπορεί να αγγίξει σε ορισμένες χώρες ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, αναμένονται αυτήν την εβδομάδα στη Γηραιά Ηπειρο. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ήδη την Ισπανία, τη Νοτιοδυτική Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ από την Ιταλία έως τη Βρετανία, οι Αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τα μικρά παιδιά.
Ευθείες βολές εις βάρος της Κίνας, ότι υποκλέπτει εμπορικά μυστικά και κυβερνητικές πληροφορίες, απηύθυνε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νιου Χάμσαϊρ, στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας. «Η Κίνα προσπαθεί να παραβιάσει οτιδήποτε δεν κινείται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν υποψήφια για την προεδρία της χώρας.