espa pkm

Σάββατο, 18 Απριλίου 2026, 6:12:33 πμ

Κόσμος

Η Ρωσία θα προσθέσει φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιό της περισσότερους από 40 νέους διηπειρωτικούς πυραύλους, δήλωσε την Τρίτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να παρασύρει τη Μόσχα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους και οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν κατέρρευσε μπαλκόνι διαμερίσματος, στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Οι επιζώντες νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος του Μπέρκλεϊ.
Βρετανοί ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν δείγματα DNA από κατοίκους της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία σε αναζήτηση της κληρονομιάς των Βίκινγκς. Αλλά το πρόγραμμα έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ τοπικών ακτιβιστών κατά του ρατσισμού.
Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι σε ισόβια κάθειρξη για μία υπόθεση συνωμοσίας με ξένες οργανώσεις.

Ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 25 ετών στην ίδια υπόθεση.
Κλάδο ελαίας αποφάσισε να προσφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού του Κόμματος, αποκλείοντας τελικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ στις 5 Μαΐου 2016.
Περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από τη βόρεια Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, πέρασαν στην Τουρκία από τις 3 ως τις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών επικαλούμενη τις τουρκικές αρχές.
Τουλάχιστον 100 μετανάστες απομάκρυναν οι ιταλικές αρχές από βραχώδη περιοχή στην παραθαλάσσια πόλη Βεντιμίλια, στα ιταλογαλλικά σύνορα. Επικράτησε ένταση ενώ δύο Αφρικανοί λιποθύμησαν καθώς εδώ και μέρες βρίσκονταν στην περιοχή περιμένοντας την ευκαιρία να περάσουν στη Γαλλία.
«Ο συριακός στρατός παραπαίει εξαιτίας αποφασιστικών επιθέσεων από εξτρεμιστές οι οποίοι δεν φοβούνται το θάνατο», παρατηρεί σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Φισκ. Και θέτει, για πρώτη φορά ο ίδιος, έντονα το ερώτημα κατά πόσον και έως πότε θα μπορούν οι καθεστωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να αντιστέκονται στην ασφυκτική πίεση των αντικαθεστωτικών, ιδίως των ένοπλων τζιχαντιστών.
Τρομοκρατικές επιθέσεις στα Βαλκάνια σχεδιάζει το Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε επαφή με υποστηρικτές τους στο Κόσοβο και την πΓΔΜ, προσπαθώντας να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσα στον Ιούνιο, στα Σκόπια και την Πρίστινα.
Νεκρός φέρεται να είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα και ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος στην Υεμένη, Νάσερ αλ-Ουαχίσι, ο οποίος έγινε στόχος αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην Washington Post και μεταδόθηκαν από το CNN.