espa pkm

Σάββατο, 18 Απριλίου 2026, 8:57:55 πμ

Κόσμος

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 18:50

Με νέο δημοψήφισμα απειλεί η Σκωτία τον Κάμερον

Συντάκτης:
Με ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του απειλεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το Ηνωμένο Βασίλειο, αν η βρετανική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.
Εκτός Γιοχάνεσμπουργκ βρίσκεται ήδη ο σουδανός πρόεδρος Ομαρ αλ Μπασίρ, παραβιάζοντας σαφώς την απόφαση δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, το οποίο του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα, τουλάχιστον έως ότου αποφανθεί η νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη σχετικά με το αίτημα για την σύλληψή του που απηύθυνε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Νεκρός από αμερικανική αεροπορική επιδρομή έπεσε ο αλγερινός ισλαμιστής ηγέτης Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, εγκέφαλος της κατάληψης αλγερινού εργοστασίου φυσικού αερίου, το 2013, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 48 όμηροι, ανακοίνωσαν λίβυοι αξιωματούχοι.
Τρεις μέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό κόμμα DF οδεύει προς την εξασφάλιση ποσοστού-ρεκόρ την ώρα που όλο και περισσότεροι μετανάστες, αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι τους χρεώνονται προβλήματα της χώρας, επιδιώκουν να ακουστεί η φωνή τους.
Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του Αχμέτ Σεβέρ, στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, δεν αφήνει καμμία αμφιβολία ότι η ένταση μεταξύ Γκιούλ και Ερντογάν κορυφώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις - ιδίως μετά την εξέγερση στο Πάρκο Γκεζί, και το σκάνδαλο διαφθοράς υπουργών τον Δεκέμβριο του 2013.
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρώτα στο ΑΚΡ και μετά στο αντιπολιτευόμενο CHP θα δώσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού θα προχωρήσει σε νέες κάλπες.
Σε εκδήλωση που σηματοδοτεί την 800ή επέτειο της Magna Carta θα συμμετάσχει η βασίλισσα Ελισάβετ και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Η τελετή θα γίνει κοντά στον ποταμό Τάμεση, όπου ο βασιλιάς Ιωάννης της Βρετανίας σφράγισε το πρωτότυπο έγγραφο το 1215.
Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε προκαταβολικά την οργή της για έκθεση του ΟΗΕ που πρόκειται να δημοσιευτεί για τους θανάτους αμάχων στον περυσινό πόλεμο στη Γάζα, δημοσιεύοντας παράλληλα δική της έκθεση για το ζήτημα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε προκαταβολικά την οργή της για έκθεση του ΟΗΕ που πρόκειται να δημοσιευτεί για τους θανάτους αμάχων στον περυσινό πόλεμο στη Γάζα, δημοσιεύοντας παράλληλα δική της έκθεση για το ζήτημα.
Φωτιά παίρνει το μεταναστευτικό στο Ιταλία, με φόντο τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο Βεντιμίλια στα βορειοδυτικά και προσπαθούν να περάσουν στη Γαλλία: Οι γαλλικές αρχές έχουν μπλοκάρει την είσοδο στους μετανάστες, εκ των οποίων δεκάδες έχουν κατασκηνώσει σε βράχια σε ένδειξη διαμαρτυρίας ζητώντας να περάσουν.