espa pkm

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2026, 3:29:11 μμ

Κόσμος

Δώδεκα πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» για τρομοκρατικά χτυπήματα, σύμφωνα με μία ανάλυση της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft. Η Maplecroft ανέλυσε 1300 αστικά και εμπορικά κέντρα ανά τον κόσμο βασιζόμενη στην ένταση και στη συχνότητα των επιθέσεων τον χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2014.
Τουλάχιστον 49 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την ώρα που οι τζιχαντιστές μπήκαν στην Παλμύρα, όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μέλη των συριακών δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν.
Πιο κοντά από ποτέ στην πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων βρίσκονται ΗΠΑ και Κούβα, εκτιμούν αξιωματούχοι και των δύο χωρών εν όψει των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπου αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να συζητηθούν πιθανά χρονοδιαγράμματα.
Δημοψήφισμα διεξάγεται την Παρασκευή για την αναγνώριση ή μη των γάμων ομοφυλοφίλων στην Ιρλανδία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόταση θα εγκριθεί στην βαθιά καθολική χώρα, σε μία ψηφοφορία μεγάλης συμβολικής σημασίας.
Την ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσαν από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας να επιδείξουν αλληλεγγύη και να προστατεύσουν τους μετανάστες που έχουν παγιδευτεί σε πλοιάρια στη Θάλασσα Ανταμάν, ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Ταϊλάνδης κάλεσε τους συμπατριώτες του εκείνους που θέλουν να φιλοξενήσει η χώρα τους τους πρόσφυγες αυτούς, να "μεταναστεύσουν οι ίδιοι".
Εκατοντάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα, Πέμπτη, στη Λισαβόνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς, που περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις της χώρας.
Αυτοαπασχόληση, προσωρινή ή μερική απασχόληση. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά που βρίσκονται πίσω από τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στις ανεπτυγμένες χώρες τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη του ΟΟΣΑ.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απειλεί ότι θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις του, ο Έντι Ράμα αναφέρει ότι η χώρα του θα στηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ, όταν η χώρα σεβαστεί πλήρως την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, η οποία εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Αλβανών στην πΓΔΜ.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει όπλα στο Ιράκ, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που η Βαγδάτη προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη ψηφοφορία για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ύστερα από αίτημα της εισηγήτριας Κάτι Πίρι εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

H εισηγήτρια ζήτησε αναβολή για την Ολομέλεια του Ιουνίου.