espa pkm

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2026, 9:18:38 μμ

Κόσμος

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σαουδική Αραβία δεν θα έχει διάδοχο γιο του ιδρυτή της χώρας: Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε την αντικατάσταση του πρώτου διαδόχου με τον δικό του ανιψιό, Μουχάμαντ μπιν Ναγέφ.
Αποκλείοντας ρηξικέλευθες αλλαγές σε τομείς όπως τη μετακίνηση προσώπων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό με το Λονδίνο εάν επιδιώξει, όπως έχει προαναγγείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλαγή στη σχέση με την ΕΕ ώστε να η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση.
Να αξιοποιήσει την εγγύτητά του με τον Άσαντ καλεί το Ιράν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ώστε να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για μία «πολιτική διέξοδο» στη Συρία.
Το κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα του Νεπάλ συνεχίζεται αμείωτο, με την πρωτεύουσα να αδειάζει καθώς τα τρόφιμα λιγοστεύουν και το πόσιμο νερό έχει γίνει αγαθό πολυτελείας -με σεισμόπληκτους να συγκρούονται για λίγα λίτρα.
Η Ινδονησία βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη ενόχληση ξένων κυβερνήσεων για την εκτέλεση οκτώ από τους εννέα ξένους καταδίκους για διακίνηση ναρκωτικών. Η Αυστραλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ινδονησία, η Βρετανία θα «επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις» ενώ η Βραζιλία εκφράζει τη «βαθιά της δυσαρέσκεια» για την εκτέλεση των ξένων καταδίκων.
Δεν απέτρεψε την νέα ένταση στη Βαλτιμόρη η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν την κηδεία του αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι: Για δεύτερη νύχτα, αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν, με τους μεν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και τους δε να απαντούν με «πόλεμο» με μπουκάλια.
Το 91% των Τούρκων δεν πιστεύει στη γενοκτονία των Αρμενίων σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, άποψη την οποία ασφαλώς συμμερίζεται και η κυβέρνηση της Αγκυρας, η οποία επιμένει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες τούρκοι μουσουλμάνοι και αρμένιοι χριστιανοί» σκοτώθηκαν σε «ενδοκοινοτική βία» στο περιθώριο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ορίσει τον αν. υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, συντονιστή της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους, γράφει σε άρθρο του στο Channel 4 ο γνωστός βρετανός αρθρογράφος Πολ Μέισον.
Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το ζήτημα των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι εννέα δικαστές άκουσαν προσεκτικά τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, υπήρξαν -όπως φαίνεται- σκληροί στις ερωτήσεις τους και τώρα καλούνται να λάβουν την τελική (και πολυαναμενόμενη) απόφαση.


Η κυβέρνηση του Νεπάλ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση της χώρας απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια, μετά τον ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 758 νεκρούς.