espa pkm

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2026, 12:04:38 μμ

Κόσμος

Ο Ρεπουμπλικανός Τζεμπ Μπους σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν τελικά διεκδικήσει το χρίσμα, θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική πορεία με τον πατέρα του, τον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους, και τον αδερφό του, τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Ο γάμος της είναι προαποφασισμένος και εκείνη, ένα από τα παιδιά-νύφες της Ινδίας, δεν έχει καμία επιλογή. «Δεν θέλω να παντρευτώ» λέει 13χρονη Ινδή στο γράμμα που έγραψε προς τον διευθυντή του σχολείου της εκλιπαρώντας να την βοηθήσει προκειμένου να σταματήσει τον επικείμενο γάμο.
Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έπειτα από αεροπορική επιδρομή στο Δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της Guardian.

Αξιωματούχος στο Ιράκ, ο οποίος συνδέεται με την οργάνωση των τζιχαντιστών, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Αλ Μπαγκντάντι υπέστη σοβαρά τραύματα σε αεροπορική επιδρομή από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, τον περασμένο Μάρτιο.
Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία που έχει καταγραφεί στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου είναι το ναυάγιο του αλιευτικού που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 800 μετανάστες τη νύχτα του Σαββάτου, επιβεβαιώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR).
Περίπου 40 ένοπλοι Αλβανοί που φορούσαν στολές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο στη βόρεια ΠΓΔΜ, κρατώντας ομήρους αρκετούς αστυνομικούς.

Οι ένοπλοι έφυγαν από το αστυνομικό φυλάκιο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο μετά από αρκετές ώρες.
Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατά 2% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποδίδοντας τη μείωση του ΑΕΠ στις πρωτοφανείς δυσκολίες από τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Πόσοι μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν την Ευρώπη, από πού έρχονται, πώς διαχειρίζεται η ΕΕ την κρίση που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και πόσες από τις αιτήσεις για άσυλο έχουν γίνει αποδεκτές; Ρεπορτάζ του BBC συνοψίζει το πρόβλημα σε 5 ερωτήσεις και απαντήσεις:
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε «τους Ευρωπαίους και όχι μόνον» να πάρουν μέτρα για να προληφθούν οι πολύνεκρες τραγωδίες με πρόσφυγες στην Μεσόγειο, οι οποίες «έχουν γίνει πλέον αφόρητες» σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, και επέμεινε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Αρχίζει αύριο, Τρίτη, η δίκη του πρώην Ναζί Όσκαρ Γκρένινγκ, ο οποίος κατηγορείται για συνέργια στη δολοφονία 300.000 κρατουμένων του στρατοπέδου εξόντωσης 'Άουσβιτς. Ο 93χρονος πια Γκρένινγκ, που δικάζεται στην πόλη Λούνεμπουργκ, δηλώνει έτοιμος να μιλήσει για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί στο Άουσβιτς, την περίοδο που εκείνος διατελούσε φύλακας, από το 1942 έως το 1944.
Έχοντας σήμερα τις μεγαλύτερες πιθανότητες στην 20ετή ιστορία του να αναδυθεί στην εξουσία ως εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών -το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις κάλπες της Κυριακής- δείχνει σύμφωνα με το Reuters να ρίχνει τους τόνους στη ρητορική υπέρ εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δεν κινδυνεύει να στρέψει τη χώρα κατά της παροχής βοήθειας προς αυτήν.