espa pkm

Τρίτη, 14 Απριλίου 2026, 5:47:56 μμ

Κόσμος

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν για ημέρες την περιφέρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας στη νοτιοανατολική Αυστραλία, με σχεδόν εκατό άτομα να έχουν διασωθεί από τους χειμάρρους που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες.

Βόρεια του Σίδνεϊ σπίτια διαλύθηκαν από τα ορμητικά νερά ενώ περίπου 200.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και να θέσουν τα θέματα της προστασίας των ανθρώπων στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Με το Κοράνι στην πιο ακραία εκδοχή και με την πιο βάρβαρη βία διοικούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) το χαλιφάτο του τρόμου που έχουν ιδρύσει στη Συρία και στο Ιράκ.
Τη δέσμευση ότι θα βάλουν τέλος στην λιτότητα ανέλαβαν οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προς την ΕΕ.
Ο Ρεπουμπλικανός Τζεμπ Μπους σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν τελικά διεκδικήσει το χρίσμα, θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική πορεία με τον πατέρα του, τον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους, και τον αδερφό του, τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Ο γάμος της είναι προαποφασισμένος και εκείνη, ένα από τα παιδιά-νύφες της Ινδίας, δεν έχει καμία επιλογή. «Δεν θέλω να παντρευτώ» λέει 13χρονη Ινδή στο γράμμα που έγραψε προς τον διευθυντή του σχολείου της εκλιπαρώντας να την βοηθήσει προκειμένου να σταματήσει τον επικείμενο γάμο.
Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έπειτα από αεροπορική επιδρομή στο Δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της Guardian.

Αξιωματούχος στο Ιράκ, ο οποίος συνδέεται με την οργάνωση των τζιχαντιστών, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Αλ Μπαγκντάντι υπέστη σοβαρά τραύματα σε αεροπορική επιδρομή από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, τον περασμένο Μάρτιο.
Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία που έχει καταγραφεί στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου είναι το ναυάγιο του αλιευτικού που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 800 μετανάστες τη νύχτα του Σαββάτου, επιβεβαιώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR).
Περίπου 40 ένοπλοι Αλβανοί που φορούσαν στολές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο στη βόρεια ΠΓΔΜ, κρατώντας ομήρους αρκετούς αστυνομικούς.

Οι ένοπλοι έφυγαν από το αστυνομικό φυλάκιο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο μετά από αρκετές ώρες.
Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατά 2% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποδίδοντας τη μείωση του ΑΕΠ στις πρωτοφανείς δυσκολίες από τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα για το ζήτημα της Ουκρανίας.