espa pkm

Σάββατο, 11 Απριλίου 2026, 4:37:06 πμ

Κόσμος

Οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι απέλασαν και παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές εννιά μέλη υπερορθόδοξης εβραϊκής σέκτας, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διώξεις σε διάφορες χώρες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και κακομεταχειρίσεις παιδιών.

Η νιγηριανή προεδρία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Μοχάμεντ Μπαντάρου Αμπουμπακάρ, καθώς η χώρα παραμένει συγκλονισμένη εξαιτίας του κύματος μαζικών απαγωγών που εξώθησε τον πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ως προς τη δημόσια ασφάλεια.

Η Netflix υπέβαλε χθες Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο της Warner Bros Discovery νέα, βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά του αμερικανικού ομίλου κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών και μέσων ενημέρωσης, με μεγαλύτερο μέρος του ποσού σε μετρητά.

Η Βουλγαρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότηση ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE), επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στο BTA.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε χθες Κυριακή το διοικητήριο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και ενημερώθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς σχετικά με τις εξελίξεις στα μέτωπα των μαχών στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ελέγχει τις πόλεις Ποκρόφσκ και Βοβτσάνγκ, με σημαντικές εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου το διοικητήριο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, όπου ενημερώθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Γκερασίμοφ, καθώς και τους στρατηγούς Σόλονττσουκ και Ιβανέεφ, για τις εξελίξεις στις μάχες της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συμμετείχε, σήμερα το απόγευμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, η οποία είχε ως αντικείμενο συζήτησης τις χθεσινές συναντήσεις της αμερικανικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Φλόριντα.

Οι συζητήσεις σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγονται από χθες Κυριακή στη Φλόριντα με την ουκρανική πλευρά, έχουν οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο, αλλά ορισμένα ζητήματα απαιτούν προσαρμογές, δήλωσε ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Ρουστέμ Ουμέροφ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για τα εδάφη της στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι στο Παρίσι.