Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 8:21:24 πμ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 09:00

Παγκόσμια διάσκεψη στο Παρίσι για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική

Πολλοί Αφρικανοί ηγέτες, δωρητές και φαρμακευτικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σήμερα στο Παρίσι σε διεθνή διάσκεψη με θέμα την προώθηση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική, η οποία αυτή την περίοδο πλήττεται από επιδημία χολέρας.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τα εμβόλια, που διοργανώνεται από τη Γαλλία, την Αφρικανική Ένωση και την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi), έχει στόχο να προωθήσει την παραγωγή εμβολίων στην Αφρική.

Την ώρα που η Αφρική παράγει μόλις το 2% των εμβολίων που χρησιμοποιεί, στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής αναμένεται να ανακοινωθεί πρωτοβουλία για την προώθηση της παρασκευής εμβολίων στην ήπειρο ύψους σχεδόν ενός δισεκ. δολαρίων.

Το σχέδιο αυτό «είναι καλό για την Αφρική και καλό για τον κόσμο, διότι κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είναι ασφαλής όλος ο κόσμος», υπογράμμισαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Gavi Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μοχάμεντ Σέιχ αλ Γκαζουάνι σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη.

Το θέμα της ανισότητας στην πρόσβαση στα εμβόλια που αντιμετωπίζει η αφρικανική ήπειρος ήρθε στο φως λόγω της πανδημίας covid και η παραγωγή εμβολίων παντού στον κόσμο θεωρείται απάντηση στις επόμενες πανδημίες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον εμβολιασμό, ο οποίος ενδέχεται να αποτελεί μία από τις απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις και η οικονομική επισφάλεια», εκτίμησε η Μαρί- Άγκνε Σαράκα- Γιάο αξιωματούχος της Gavi, η οποία βοηθά τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα να αγοράσουν εμβόλια για δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες.

 

Ελονοσία, HPV, χολέρα, έμπολα

Στόχος είναι «να επιταχυνθεί η εισαγωγή νέων εμβολίων και να επεκταθεί η κάλυψη εμβολίων ρουτίνας», διευκρίνισε η ίδια.

Η Σαράκα- Γιάο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εμβόλια κατά της ελονοσίας, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια και σκοτώνει 500.000 παιδιά ετησίως, κυρίως στην Αφρική, αλλά και στον εμβολιασμό «περισσότερων από 120 εκατ. κοριτσιών τα επόμενα χρόνια κατά του καρκίνου της μήτρας».

Έμφαση θα δοθεί επίσης στη χρηματοδότηση εμβολίων κατά της χολέρας, η παραγωγή των οποίων πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Πρόσφατα ξεκίνησε εξάλλου εκστρατεία πρόληψης κατά του ιού έμπολα, κυρίως μεταξύ των υγειονομικών.

Η Gavi σημείωσε ότι της ζητήθηκε να οργανώσει τη διανομή εμβολίων κατά της ασθένειας mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), η οποία πλήττει κυρίως παιδιά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Χάρη στις εκστρατείες της Gavi εμβολιάστηκαν ένα δισεκατομμύριο παιδιά από το 2000 ως το 2020 και τώρα έχει στόχο να εμβολιάσει άλλο ένα δισεκατομμύριο ως το 2030 χάρη στη στήριξη των δωρητών.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr