Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 8:04:17 πμ
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 10:37

Παγκόσμια οικονομία: Αυξημένη η εμπιστοσύνη των CEOs παρά την μετάλλαξη Δέλτα

Η επιβράδυνση της «επιστροφής στην κανονικότητα» δεν πτοεί τους CEOs των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως, οι οποίοι βλέπουν τις προοπτικές των επιχειρήσεων τους με αισιοδοξία.

Όπως φαίνεται, η εμπιστοσύνη τους στην διεθνή οικονομία έχει ήδη επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, παρά την μετάλλαξη «Δέλτα».

Σύμφωνα με την έρευνα «KPMG 2021 CEO Outlook», στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν περισσότεροι από 1.300 CEOs από όλο τον κόσμο, σχετικά με τις στρατηγικές και τις προοπτικές τους σε ορίζοντα τριετίας, 6 στους 10 εξέφρασαν εμπιστοσύνη αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα 3 χρόνια (καταγράφοντας άνοδο από το 42% στην έρευνα CEO Outlook Pulse τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο).

Η προοπτική μιας ισχυρότερης οικονομίας οδηγεί τους επιχειρηματικούς ηγέτες σε επεκτατικές επενδύσεις και τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό τους, με 69% των ανώτερων στελεχών να προσδιορίζουν μη οργανικές μεθόδους όπως, κοινοπραξίες & συγχωνεύσεις, ως την βασική στρατηγική της επιχείρησής τους για την ανάπτυξη. Η πλειονότητα τους παγκοσμίως, τόνισαν ότι επιζητούν εξαγορές τα επόμενα 3 χρόνια, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, 30% των CEOs σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο από το 10% των εσόδων τους σε μέτρα και προγράμματα βιωσιμότητας τα επόμενα 3 χρόνια.

Υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής και των  κοινωνικοοικονομικών της επιπτώσεων, τα ενδιαφερόμενα μέρη ασκούν ισχυρές πιέσεις στις επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της και να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, το 27% των επιχειρηματικών ηγετών ανησυχούν ότι εφόσον αποτύχουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες γύρω από την κλιματική αλλαγή, αυτό θα επιφέρει μείωση των επενδύσεων στις επιχειρήσεις τους από τις δημόσιες αγορές. Πάνω από τους μισούς CEOs ομολόγησαν ότι δέχονται αυξημένες απαιτήσεις από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές αλλά και πελάτες, για περισσότερη πρόνοια σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Παράλληλα, τρία στα τέσσερα στελέχη των εταιρειών παγκοσμίως, πιστεύουν ότι θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κρατικά κίνητρα, εφόσον ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να επιτύχουν καθαρό μηδενικό στόχο, ενώ έχουν θέσει το  το συνέδριο COP26 ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη του της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η έρευνα καταδεικνύει ότι ο εταιρικός σκοπός, οι αρχές της εταιρείας και η επίδρασή της στην κοινότητα αλλά και διεθνώς, ωθεί το 74% των CEOs σε δράσεις για την ικανοποίηση των αναγκών των ενδιαφερομένων μερών τους (πελάτες, εργαζόμενοι, επενδυτές και κοινότητες). Σημειώθηκε επίσης, αύξηση 10% από τις αρχές του 2020 στον αριθμό των ηγετών που αναφέρουν ότι ο βασικός τους σκοπός, είναι να ενσωματώσουν στις αποφάσεις που λαμβάνουν, την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη τους. Περισσότεροι από 8 στους 10 παγκόσμιοι ηγέτες δηλώνουν ότι ο εταιρικός σκοπός τους θα διαμορφώσει πως θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια και οι στρατηγικές μη οργανικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με το μέλλον την ενασχόλησης των επιχειρήσεων με την κλιματική αλλαγή, οι CEOs πλέον αναφέρουν σε ποσοστό μόλις 21%, ότι διαθέτουν σχέδιο μείωσης του φυσικού αποτυπώματος της επιχείρησής τους, μια μεγάλη αλλαγή από τον Αύγουστο του 2020, όπου το 69% των ηγετών ανέφεραν ότι σχεδίαζαν να μειώσουν το αποτύπωμα τους.

Οι CEOs επικεντρώνονται, αντιθέτως, στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στο εργατικό δυναμικό τους με το 51%  να αναζητά επενδύσεις σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων. Επιπλέον, το 37% των στελεχών έχουν εφαρμόσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για το προσωπικό τους, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως 2 ως και 3 ημέρες την εβδομάδα.

Οι 3 στους 4 CEOs, πιστεύουν ότι η πίεση στα δημόσια οικονομικά από την αντιμέτωπιση της πανδημίας έχει εντείνει την ανάγκη για πολύπλευρη συνεργασία στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Ταυτόχρονα, 77% από τα ανώτερα στελέχη, συμφωνούν πως το προτεινόμενο παγκόσμιο σύστημα ελάχιστου φόρου αποτελεί έναν σημαντικό προβληματισμό για τους στόχους ανάπτυξης των εταιριών τους. Ταυτόχρονα, ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τους ρυθμιστικούς και φορολογικούς κινδύνους από ότι πριν την πανδημία.

Τέλος, το 74% των CEOs αναγνωρίζει την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της εμπιστοσύνης του κοινού και του τρόπου με τον οποίο η φορολογική τους προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της επιχείρησης. Εφόσον, οι επιχειρήσεις στοχεύουν να ανακάμψουν και να επανέλθουν καλύτερες, η πλειοψηφία των CEOs νιώθει αυξανόμενη πίεση για δημόσια αναφορά των φορολογικών εισφορών τους ως σημείο αναφοράς των ευρύτερων δεσμεύσεών τους για το ESG.  

Δείτε επίσης: Ερντογάν: Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης (vid)

  • Pfizer-Moderna: Η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με τον χρόνο – Αιτήματα για τρίτη δόση
  • Covid-19: Φορητό τεστ αντισωμάτων που βγάζει αποτέλεσμα στο πεντάλεπτο
  • Σοβαρό τροχαίο στην Ξάνθη: Δεκάχρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο όταν κατέβαινε από το λεωφορείο
  • Λουτσέσκου: «Δεν θα φέρουμε παίκτη, μόνο για να πούμε πως φέραμε» (vid)
  • Ποτσετίνο μετά το 1-1 με τη Μπριζ: «Χρειάζεται περισσότερη σταθερότητα» – Τι είπε για τον Μέσι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr