Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 7:48:20 μμ
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 18:12

Πάολο Τζεντιλόνι Επίτροπος Οικονομίας: «Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν μια απότομη καμπή και σκληρό μάθημα»

Τι είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι την ώρα που ανακοίνωνε την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία δήλωσε ότι «χάρη στις θυσίες και την αντοχή του λαού της και την αποφασιστικότητα των αρχών, η Ελλάδα κλείνει σήμερα ένα δύσκολο κεφάλαιο στη μακρόχρονη και περήφανη ιστορία της».

«Η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας εκπληρώσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της δεσμεύσεων που ανέλαβε στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ουσιαστικά βασικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της. Τα επιτεύγματά της είναι ακόμη πιο αξιέπαινα, δεδομένου ότι αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από δύο σοβαρά εξωτερικά σοκ: την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας.

Ο κ. Τζεντιλόνι συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα στην Ελλάδα στην επόμενη φάση της οικονομικής της ανάπτυξης και θα συνεργαστεί μαζί της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ορίζονται στο φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα σηματοδοτεί επίσης τη συμβολική κατάληξη της πιο δύσκολης περιόδου που έχει βιώσει η ζώνη του ευρώ. Η κρίση δημόσιου χρέους που καθόρισε τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν μια απότομη καμπύλη μάθησης για την Ένωσή μας. Η ισχυρή συλλογική μας απάντηση στην πανδημία έδειξε ότι η Ευρώπη είχε μάθει τα μαθήματα αυτής της κρίσης. Πρέπει να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη και ενότητα καθώς πλέουμε στα ταραγμένα νερά στα οποία εισέρχονται τώρα οι οικονομίες μας», καταλήγει η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ «ποια είναι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία της κρίσης του δημόσιου χρέους», η απάντησή του ήταν πως τα διδάγματα που ξεχωρίζουν είναι δύο: «Πρώτον, σε μια κατάσταση κρίσης, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται γρήγορα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν μια απότομη καμπή και σκληρό μάθημα για την Ένωσή μας: συχνά βρίσκονταν λύσεις με αδικαιολόγητα υψηλό κόστος, τόσο κοινωνικό όσο και οικονομικό.

Δεύτερον, δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, απαιτείται ένα συνεπές και συνεκτικό μείγμα πολιτικών, με συνετές δημοσιονομικές πολιτικές σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και με τη συνεργασία μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Ευτυχώς, πιστεύω ότι πήραμε συλλογικά αυτά τα μαθήματα, όπως φαίνεται από την απάντηση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19», απάντησε ο Π. Τζεντιλόνι.

Δείτε επίσης: Νέα Δημοκρατία: «Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα» (vid)

Πηγή: Politic.gr