Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 8:26:57 μμ
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 16:32

Πεκίνο: Επιθυμεί να συναντηθεί με ηγέτες της ΕΕ καθώς οι δεσμοί με τις ΗΠΑ φθείρονται

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια συνάντηση των ηγετών τους, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου, δείγμα των προσπαθειών του ασιατικού έθνους να φλερτάρει την Ευρώπη εν μέσω της επιδείνωσης των δεσμών με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg

Σε μια συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Γουάνγκ Γι προέτρεψε τον ομόλογό του της ΕΕ ΖοζέπΜπορέλ να βοηθήσει “να επανέλθουν οι διμερείς ανταλλαγές στα προ της επιδημίας επίπεδα το συντομότερο δυνατό

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν το άνοιγμα και τη συνεργασία, να αντισταθούν στην αποσύνδεση και να συνεργαστούν για τη διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού“, δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο την Κυριακή.

Η Κίνα πιέζει τα κράτη να συνεργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με την Ολλανδία και την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα για τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προηγμένων μηχανημάτων κατασκευής τσιπ στην Κίνα, εν μέρει για να περιορίσουν τις στρατιωτικές εξελίξεις.

Η πίεση της Κίνας θα μπορούσε να γίνει πιο επιτακτική εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ. Ο Γουάνγκ είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο ίδιο συνέδριο ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το επεισόδιο με το αερόστατο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η είσοδος του σκάφους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν μια “ανεύθυνη πράξη που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ” και προειδοποίησε την Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Σι είχε συνομιλίες με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω βιντεοκλήσης τον Απρίλιο του 2022.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Σι συναντήθηκε με τον Μισέλ στο Πεκίνο, όπου ο Κινέζος ηγέτης προέτρεψε τις προσπάθειες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Γουάνγκ και ο Μπορέλ συζήτησαν επίσης την Ουκρανία στη συνάντησή τους το Σάββατο, με τον Γουάνγκ να λέει ότι η Κίνα “επιμένει στην προώθηση της ειρήνης και των συνομιλιών και είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία με την ΕΕ και να επιμείνει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης“.

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Μόναχο, λέγοντας ότι το έθνος του θέλει “ειρήνη και συνομιλίες“.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ο Γουάνγκ είπε επίσης στον Koυλέμπα: “Δεν θέλουμε να δούμε την ουκρανική κρίση να παρατείνεται και να επεκτείνεται και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να αποφύγουμε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και να επιμείνουμε στην προσπάθεια για ειρήνη“.

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Βόπκε Χόεκστρα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι Κάτω Χώρες “θα διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και στην προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης“.

Δείτε επίσης: Καραλής: «Bυθίστηκα στο άγχος και την κατάθλιψη»

Πηγή: Politic.gr