Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 11:28:14 πμ
etpa
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 20:47

Περισσότεροι από 600 παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών υπέγραψαν κοινή δήλωση υποστήριξης προς τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ

Συντάκτης:

Περισσότεροι από 600 παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης προς τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, μεταδίδουν τα MXB media επικαλούμενα το Συμβούλιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αγίας Πετρούπολης.

«Η επονείδιστη δίκη, που προκάλεσαν οι παραχαράκτες και διαστρεβλωτές της ιστορίας, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε επί τσάρου, ούτε επί Λένιν , ούτε επί Στάλιν, ούτε την εποχή που έλιωναν οι πάγοι (περίοδος Χρουτσόφ), ούτε επί στασιμότητας (περίοδος Μπρέζνιεφ) ούτε επί περεστρόικας (περίοδος Γκορμπατσόφ) .

Ούτε καν στις αρχές του 21ου αιώνα. Αυτό συμβαίνει εδώ και τώρα. Μην μένετε σιωπηροί.», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας μετέτρεψε την ποινή φυλάκισης των 3,5 ετών που είχε επιβληθεί στον ιστορικό Γιούρι Νμτίτριεφ και επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial στην Καρελία, σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ που είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας, είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της παραγωγής πορνογραφικού υλικού, της οπλοχρησίας και της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς εις βάρος της θετής του κόρης, αλλά τον Ιούλιο κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

Ο ηλικίας 64 ετών Ρώσος ιστορικός έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας τη λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της στις 24 Ιουλίου του 2020 είχε καλέσει τη Ρωσία να απελευθερώσει «άμεσα και άνευ όρων» τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ» στην Καρελία, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των συλλήψεων και περιστατικών που έχουν στόχο να δυσφημίσουν τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία».

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιούρι Ντμίτριεφ ανακάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους της Καρελίας, στο Σάνταρμοχ με τα λείψανα 7.000 έως 9.000 εκτελεσθέντων της σταλινικής εποχής.

Πλήθος προσωπικοτήτων από την Ρωσία και το εξωτερικό έχουν καταγγείλει τις άδικες διώξεις του Ρώσου ιστορικού. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις αρχές του Ιουλίου, ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ δήλωσε ότι μία καταδίκη του ιστορικού θα συνιστούσε «σημείο καμπής» για τη Ρωσία.

Η χήρα του σοβιετικού αντιφρονούντα και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Νατάλια, είχε απευθύνει τότε έκκληση για την καταπολέμηση της «πλαστογράφησης της Ιστορίας».

Δύο ακόμη νομπελίστριες συγγραφείς, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία και η Χέρτα Μίλερ από τη Γερμανία, ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιδράσει. Θεωρούν ότι οι ανακαλύψεις του Γιούρι Ντμίτριεφ στο Σανταρμόχ είναι αγκάθι για τις ρωσικές αρχές που επιχειρούν να ξαναγράψουν στην Ιστορία.

 

Πηγές: Novaya Gazeta

©Πηγή: amna.gr
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr