Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 6:34:29 μμ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 20:51

Πούτιν: «Η απάντησή μας θα είναι σοβαρή αν συνεχίσουν έτσι οι Ουκρανοί»

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται να συναντηθούν

Στο Ουζμπεκιστάν βρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο λέγοντας ότι η Ρωσία απαντά με αυτοσυγκράτηση στις ουκρανικές «τρομοκρατικές επιθέσεις και τα χτυπήματα σε υποδομές» σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντεπίθεση των Ουκρανών οι οποίοι έχουν αρχίσει να ανακαταλαμβάνουν κάποια εδάφη.

«Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι άρχισαν και διεξάγουν μια ενεργή επιχείρηση αντεπίθεσης. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί και πώς θα τελειώσει. Προς το παρόν, η Ρωσία ανταποκρίνεται με αυτοσυγκράτηση στα ουκρανικά χτυπήματα σε υποδομές και στις τρομοκρατικές τους επιθέσεις» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος αποκάλυψε πως «υπήρξαν απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των ρωσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

«Η απάντησή μας θα δοθεί, αν δεν καταλάβουν ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απαράδεκτες. Στην πραγματικότητα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις μεθόδους της τρομοκρατίας. Το βλέπουμε αυτό στις δολοφονίες αξιωματούχων στα απελευθερωμένα εδάφη. Το βλέπουμε αυτό ακόμη και στις απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συμπεριλαμβανομένων ακόμη και προσπαθειών πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων, αν όχι στις ίδιες τις εγκαταστάσεις, τότε γύρω από τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, τα πυρηνικά εργοστάσια… Για να μην αναφέρω το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μερικά ευαίσθητα πλήγματα, που ήταν προειδοποιητικά. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο, τότε η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή» πρόσθεσε.

Έπειτα μίλησε και στην εισβολή που έχει αρχίσει από τον Φεβρουάριο τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις του αρχικού στόχου.

«Οι επιχειρησιακές αποφάσεις λαμβάνονται στην πορεία, ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς, η επιθετική επιχείρηση εκεί δεν σταματά, αλλά δεν βιαζόμαστε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Σταδιακά, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη. Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν πολεμάμε με πλήρη στρατό, πολεμάμε μόνο με μέρος του ρωσικού στρατού, μόνο με μια μονάδα συμβασιούχων. Ως εκ τούτου, ας μην βιαστούμε σε αυτό το κομμάτι».

Σχετικά με την πρόταση του Κιέβου για «εγγυήσεις ασφαλείας», ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία γενικά συμφώνησε πως η ασφάλεια της Ουκρανίας θα πρέπει να εγγυηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις… αλλά στη συνέχεια το ζήτημα αυτό τέθηκε σε δεύτερη μοίρα».

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει μεταξύ τους συνάντηση.

«Ο Ερντογάν μου προτείνει διαρκώς μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, πιστεύοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η πρώτη προϋπόθεση (για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση) είναι να συμφωνήσουν οι αρχές του Κιέβου. Αλλά αρνούνται! Ο Ζελένσκι το ανακοίνωσε. Είπε δημοσίως – δεν ξέρω πού, αλλά δημοσίως – ότι δεν είναι έτοιμος και δεν θέλει να μιλήσει με τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Δείτε επίσης: Πούτιν μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: «Λάβαμε σήμα πως μπορούμε να εξάγουμε προϊόντα μέσω Τουρκίας»

Πηγή: Politic.gr