Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 12:06:54 μμ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 11:27

Πτώση 2% στο χρηματιστήριο της Ιταλίας λόγω της παραίτησης Ντράγκι

Η πτώση στο ιταλικό χρηματιστήριο έρχεται αφού ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να παραιτηθεί οριστικά

Ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB σημείωσε βουτιά 2% σήμερα καθώς η κυβέρνηση της χώρας καταρρέει, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές υπό πίεση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε νωρίτερα ότι μεταβαίνει στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα για να του ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ντράγκι θα παραιτηθεί. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,8%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την απόφασή της για τα επιτόκια.

Κάποια ανακούφιση στην αγορά προσέφερε το γεγονός ότι ξεκίνησε και πάλι η ροή ρωσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ύστερα από παύση 10 ημερών.

Η συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν προαναγγείλει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 11 χρόνια. Παρόλα αυτά, αυτό έρχεται σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, του πολέμου στην Ουκρανία και των απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:45 ώρα Κύπρου με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι προτίθεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση.

Δείτε επίσης: «Θέμα χρόνου» θεωρεί την κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ο αρχηγός της CIA

Πηγή: Politic.gr