Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 7:18:19 πμ
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 10:59

Ρεσιτάλ τουρκικής γελοιότητας: «Η Ελλάδα κλέβει τουρκικό πετρέλαιο στην Θάσο»

Μεσούσης της συνεχιζόμενης κατρακύλας της τουρκικής λίρας, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των γειτόνων, φαίνεται πως ονειρεύεται τα ελληνικά πετρέλαια ανοιχτά της Θάσου

Στο στόχαστρο της Άγκυρας, βρέθηκαν τα πετρέλαια της Θάσου, της ενεργειακής κρίσης και της συνεχιζόμενης κατρακύλας της τουρκικής λίρας.

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα Sozcu, γράφει προκλητικά πως την ώρα που η τιμή του πετρελαίου φτάνει στα ύψη, η Ελλάδα παράγει ημερησίως 4.000 βαρέλια πετρελαίου από το νησί της Θάσου, τα χωρικά ύδατα του οποίου δήθεν ανήκουν στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την Θάσο, αν και η Τουρκία έχει δικαίωμα χρήσης των χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα εξάγει και χρησιμοποιεί το πετρέλαιο αυτό, χωρίς κανένα εμπόδιο.

1

Ωστόσο, στο παρελθόν «το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, προχώρησε σε προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διακόψει τις εξορύξεις πετρελαίου», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φιλοξενεί απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού – στρατιωτικού αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, από τους κορυφαίους αναθεωρητές του status quo στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γιαλίμ αναφέρει πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία και πως Ελλάδα και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύονται «κλέβοντας» 10 εκ. βαρέλια από πηγάδια εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

«Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βέρνης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 11 Νοεμβρίου 1976, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναζητήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα ​​από το έδαφός της» λέει ο Γιαλίμ, ζητώντας την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να «κλέβει» 4 χιλ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα ύδατα της Θάσου, που – όπως υποστηρίζει – ανήκουν στην Τουρκία. «Αν συνεχίσουμε να σιωπούμε εκτός από την στρατικοποίηση των νησιών, την απώλεια 19 νησιών μας, θα χάσουμε και το πετρέλαιό μας» τονίζει σε παραληρηματικό ύφος ο Γιαλίμ.

Ο Γιουμίτ Γιαλίμ είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αναθεωρητισμού κατά της χώρας μας. Μέσα από βιβλία, άρθρα, διαλέξεις, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ κ.α. ο Γιαλίμ, έχει καταφέρει να επιβάλλει μια σειρά από ακραίες θέσεις, ως επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών «Τουρκία -21 ος αιώνας», το οποίο θεωρείται ως επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γιαλίμ ήταν αυτός που πρώτος έθεσε δημόσια στην Τουρκία, θέμα υποτιθέμενης παράνομης κατοχής από τη χώρα μας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Θεωρία που αρχικά υιοθετήθηκε, για πολιτικούς λόγους, από το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και στη συνέχεια από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν, στο πλαίσιο των εθνικιστικών τους επιδιώξεων.

Αν και θεωρείται «κεμαλικός» ο Γιαλίμ κατάφερε -χαϊδεύοντας και τ’ αυτιά των ακραίων εθνικιστών- να επικρατήσουν κάποιες από τις μαξιμαλιστικές του θέσεις στην ατζέντα της πολιτικής ζωής της χώρας.

Δείτε επίσης: Ερντογάν: Μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών και της απασχόλησης

  • Ανατροπή με τα μέτρα για τις γιορτές: Δύο self test για όλους – Σε εξέλιξη η ομιλία Μητσοτάκη στο Υπουργικό
  • Ρεσιτάλ τουρκικής γελοιότητας: «Η Ελλάδα κλέβει τουρκικό πετρέλαιο στην Θάσο»
  • Καιρός Μαρουσάκης: Ηλιοφάνεια τα Χριστούγεννα – Βροχές την Πρωτοχρονιά
  • Κοτανίδου: Σταδιακά μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ
  • Για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και άλλα τρία κακουργήματα θα κάτσει στο εδώλιο ο παππούς της 8χρονης στη Ρόδο

Πηγή: Politic.gr