Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:40:47 πμ
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 13:18

Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Οι αιτίες που καθυστερούν την έγκρισή του από την ΕΕ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί η ΕΕ δεν συμπεριέλαβε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στη λίστα των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω, καθώς πέρασε η προθεσμία της 10ης Ιουνίου για την παραλαβή των αναγκαίων δεδομένων των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, η έγκριση αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο. Έτερη πηγή τόνισε ότι ο ΕΜΑ έδωσε παράταση μίας εβδομάδας στο Gamaleya Institute, προκειμένου να κατατεθούν τα προαναφερθέντα δεδομένα.

Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), αρμόδιο για την εμπορική εκμετάλλευση του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση του Sputnik V βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλες οι πληροφορίες για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V έχουν δοθεί και η αξιολόγηση GCP (General Clinical Practice) έχει ολοκληρωθεί με θετική αποτίμηση από τον EMA, ανακοίνωσε το RDIF. Και πρόσθεσε: «Αν και είναι στην ευχέρεια του EMA να αποφασίσει τον χρόνο έγκρισης, η ομάδα των ειδικών του Sputnik V αναμένει έγκριση εντός των επομένων δύο μηνών».

Σημειώνουμε ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες (μέλη της ΕΕ), η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμούς με Sputnik, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η έγκριση από τον ΕΜΑ.

Δείτε επίσης: Self test: Τέλος η δωρεάν χορήγηση από τα φαρμακεία της Αττικής στις 19/6

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr