Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 4:51:28 μμ
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 21:23

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζει ανθρώπους με ξίφος σε νέο κύμα εκτελέσεων

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 12 ανθρώπους σε 10 ημέρες για αδικήματα για ναρκωτικά μετά από μια διακοπή 2 ετών, σύμφωνα με μια οργάνωση για τα δικαιώματα

Το πλήθος των εκτελέσεων – οι περισσότερες από τις οποίες είναι αποκεφαλισμοί με σπαθί – είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης που υποδηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένα έτος-ρεκόρ εκτελέσεων, παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε προηγουμένως δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση τέτοιων ποινών.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι άντρες, καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά τη φυλάκισή τους με την κατηγορία της μη βίαιης χρήσης ναρκωτικών. 3 ήταν Πακιστανοί, 4 Σύροι, 2 Ιορδανοί και 3 Σαουδάραβες. Ένας άλλος άνδρας από την Ιορδανία πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στην πτέρυγα για εκτελέσεις την Παρασκευή.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ατόμων που εκτελέστηκαν φέτος σε τουλάχιστον 132, ξεπερνώντας αυτούς του 2020 και του 2021 μαζί.

Η Reprieve, η οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα για τις εκτελέσεις αυτής της εβδομάδας, είπε ότι οι δολοφονίες δείχνουν μια ανησυχητική τάση μετά τις υποσχέσεις των ηγεμόνων της Σαουδικής Αραβίας να μεταρρυθμίσουν το τιμωρητικό σύστημα δικαιοσύνης.

Το 2018, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να «ελαχιστοποιήσει» τη θανατική ποινή, με τη θανατική ποινή να υπόκεινται μόνο σε όσους κρίνονται ένοχοι για φόνο ή ανθρωποκτονία.

Η Αυτού Μεγαλειότητα, ο Βασιλιάς, δεν ξυπνά και απλώς υπογράφει ό,τι θέλει να υπογράψει. Λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με το βιβλίο“, είπε στο περιοδικό Time.

Το 2020, υπήρξαν περαιτέρω υπαινιγμοί για χαλάρωση στο μη βίαιο έγκλημα αφού η Σαουδική Αραβία πρότεινε να αλλάξει ο νόμος για να τερματιστεί η θανατική ποινή για ναρκωτικά και άλλα μη βίαια αδικήματα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post, σκοτώθηκε και τεμαχίστηκε από μια ομάδα κρούσης της Σαουδικής Αραβίας στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Η CIA συμπέρανε ότι το χτύπημα πιθανότατα είχε εντολή του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Ακτιβιστές είπαν ότι μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου υπήρχε μορατόριουμ στις εκτελέσεις σε υποθέσεις ναρκωτικών. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας, το 2020 σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός εκτελέσεων εδώ και δεκαετίες, μειώνοντας κατά 85 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 27.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, 81 άτομα εκτελέστηκαν για ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων που σχετίζονται με την «τρομοκρατία», δολοφονίες, ένοπλες ληστείες και λαθρεμπόριο όπλων.

«Αιματηρή χρονιά»

Η Maya Foa, διευθύντρια του Reprieve, δήλωσε: «Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει επανειλημμένα διαφημίσει το όραμά του για την πρόοδο, δεσμεύοντας να μειώσει τις εκτελέσεις και να τερματίσει τη θανατική ποινή για αδικήματα ναρκωτικών. Αλλά καθώς πλησιάζει στο τέλος του ένα αιματηρό έτος εκτελέσεων, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν άρχισε πάλι να εκτελεί δράστες ναρκωτικών, σε μεγάλους αριθμούς και κρυφά».

Η Zainab Abu alKheir είπε ότι ο αδελφός της είπε στην οικογένεια την Πέμπτη ότι μεταφέρθηκε σε μια πτέρυγα της φυλακής Ταμπούκ, όπου περιμένει τον θάνατο.

Ο Hussein Abo alKheir, ένας 57χρονος πατέρας οκτώ παιδιών, πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή αφότου ομολόγησε αδικήματα για ναρκωτικά – φέρεται ότι ήταν υπό πίεση.

«Το δικαστικό σύστημα στη Σαουδική Αραβία… δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ανθρωπότητα», είπε η κ. AlKheir στην The Telegraph.

«Δυστυχώς, αυτό είναι το βάσανό μας με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας», είπε.

Την Πέμπτη, μια ομάδα υπεράσπισης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι θωράκισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ για τη δολοφονία του Κασόγκι, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης είχε ασυλία από δίωξη.

Η κ. Φόα είπε: «Η τελευταία εκτέλεση έγινε την ημέρα μετά την επισημοποίηση ότι ο MBS δεν θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εντολή της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι. Απόδειξη για άλλη μια φορά ότι όταν οι διεθνείς εταίροι της Σαουδικής Αραβίας σηματοδοτήσουν ότι το καθεστώς μπορεί να σκοτώσει ατιμώρητα, Ο διάδοχος και οι υφισταμένοι του παίρνουν το μήνυμα – και ενεργούν σύμφωνα με αυτό».

Δείτε επίσης: Στην ελληνική πυροβολαρχία Patriot στην Σαουδική Αραβία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

Πηγή: Politic.gr