Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, 10:14:27 πμ
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 11:38

Σε ανανέωση του Συμφώνου Φιλίας για 5 χρόνια συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία

Μια εκ νέου ανανέωση του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για μία πενταετία φαίνεται να στηρίζουν τα Τίρανα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Ειδικότερα, κατόπιν ελληνικής πρότασης για την εκ νέου ανανέωση για μία πενταετία του Συμφώνου, η αλβανική πλευρά απάντησε θετικά, τασσόμενη υπέρ της εν λόγω ανανέωσης.

Το εν λόγω Σύμφωνο είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών το 1996 και είχε αρχική διάρκεια, από την ημέρα έναρξης εφαρμογής του, 20 ετών, η οποία έληξε το 2018. Στη συνέχεια ανανεώθηκε για μία πενταετία, μέχρι το 2023.

Ενόψει της λήξης της ανανέωσης αυτής, αμφότερες πλευρές συμφώνησαν για την ανανέωση τους για ακόμα μία πενταετία.

Η εν λόγω εξέλιξη εντάσσεται στο σταθερά βελτιούμενο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που υποδηλώθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα τον Οκτώβριο του 2020, καθώς και την πρόσφατη συνάντηση του με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Ράμα στα Τίρανα πριν από λίγες ημέρες.

Δείτε επίσης: Σύνοδος της Αμερικής: Οι ΗΠΑ έλαβαν οριστικά απόφαση να μην προσκαλέσουν την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα

Πηγή: Politic.gr