Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 6:20:15 μμ
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 19:19

Σολτς: Θα αποτύχει η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο

Η δήλωση του Όλαφ Σολτς (SPD) στις αρχές Ιανουαρίου ήταν σαφής. Υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου είχαν εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, μεταξύ άλλων

Ο καγκελάριος κατέστησε αμέσως σαφές ότι στέκεται “στενά δίπλα στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα“. Ο Λούλα είχε διαδεχθεί τον Μπολσονάρου στην ηγεσία της Βραζιλίας στις αρχές του έτους.

Το δημόσιο κλείσιμο των γραμμών μεταξύ Σολτς και Λούλα δεν ήταν μόνο ένα σημάδι κατά της βίας, αλλά και υπέρ της επιθυμητής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Βραζιλίας – και κατά συνέπεια μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Mercosur, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, σημειώνει η Handelsblatt.

Με τον Λούλα, ανοίγει το παράθυρο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Mercosur, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από το 1999.

Σήμερα, ο Σολτς πέταξε για τη Νότια Αμερική με επιχειρηματική αντιπροσωπεία, επισκεπτόμενος πρώτα την Αργεντινή και στη συνέχεια τη Χιλή. Για τον Σολτς, είναι το πρώτο ταξίδι στη Νότια Αμερική από τη θέση του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, έχει μαζί του περισσότερους από 12 εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Λούλα στη Βραζιλία. Η συνθήκη ΕΕ-Μερκοσούρ είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο Λούλα δήλωσε μόλις αυτή την εβδομάδα: “Είναι επείγον οι χώρες της Mercosur να συνάψουν συμφωνία με την ΕΕ“.

Η συμφωνία με τη Mercosur θα είναι ένα κρίσιμο βήμα για την Ευρώπη, ώστε να ανοίξει νέους εμπορικούς εταίρους και να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από την Κίνα. Η συμφωνία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο με περισσότερους από 770 εκατομμύρια ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Μακρόν-Σολτς: Προσπάθειες για ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ

Πηγή: Politic.gr