Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, 7:34:30 πμ
Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 08:01

Σουδάν: ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία ζητούν «να τερματιστούν» οι εχθροπραξίες

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας έχουν ζητήσει από τα εμπλεκόμενα μέρη στον πόλεμο στο Σουδάν να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, μετά από καταγγελίες για γενικευμένα εγκλήματα πολέμου.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, καταδικάζουν την συνεχιζόμενη βία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νταρφούρ, και την επίθεση σε συγκεκριμένες φυλετικέςκαι εθνοτικές κοινότητες, καθώς και την ευρεία χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου.

Επισημαίνουν ότι όλα τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους άμαχους.

Πρέπει να υπάρξει «πλήρης πρόσβαση» στις περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο ώστε «να ερευνηθούν πλήρως οι παραβιάσεις» και «να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως επιζήσαντες ώστε να σωθούν ζωές», συνεχίζει το κείμενο.

Αυτοί που ευθύνονται για «φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων», ειδικά όσοι διαπράττουν «σεξουαλική βία που συνδέεται με τον πόλεμο» και «βάζουν στο στόχαστρο ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιατρικό προσωπικό και άλλους πάροχους υπηρεσιών» πρέπει «να λογοδοτήσουν», προσθέτουν οι τρεις κυβερνήσεις.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη έκανε λόγο για «γενίκευση των εγκλημάτων πολέμου», για «εσκεμμένες επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον άμαχου πληθυσμού».

3.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 15 Απριλίου

Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τη 15η Απριλίου αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την –αναμφίβολα υποτιμημένη– πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, κι έχει μετατρέψει σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάντα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία,«κόσμος σκοτώνεται μέσα στο σπίτι του, ή καθώς ψάχνει απεγνωσμένα τροφή, νερό και φάρμακα», άμαχοι «μπαίνουν σε διασταυρούμενα πυρά όταν φεύγουν, δολοφονούνται σε στοχευμένες επιθέσεις», ενώ «δεκάδες γυναίκες και κορίτσια που ενίοτε δεν είναι πάνω από 12 ετών βιάζονται και υποβάλλονται σε άλλες μορφές σεξουαλικής σκλαβιάς από αντιμαχόμενους και στις δυο πλευρές. Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διενεργήσει νέα έρευνα για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ.

Ο ΟΗΕ αναφέρθηκε πρόσφατα σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή, που είχε ήδη αιματοκυλίσει εμφύλιος πόλεμος τα χρόνια του 2000.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Συνελήφθη 23χρονη μπέιμπι-σίτερ – Κόντεψε να πνίξει το παιδί

Πηγή: Politic.gr