Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 1:36:21 πμ
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 10:43

Στο ευρωκοινοβούλιο σήμερα ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στο ευρωκοινοβούλιο ένα καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο κείμενο συντάχθηκε με βάση την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων Σοφί Ιντ’ Βελντ η οποία αναφέρθηκε στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ενώ δίνεται έμφαση και στις υποκλοπές, τις αγωγές SLAPP του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Το ψήφισμα το οποίο… χαντακώνει την Ελλάδα θα το ψηφίσουν οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, και η Αριστερά, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να φέρει δικό του ψήφισμα.

Επιστολή δημοσιογραφικών ενώσεων στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Χθες απέστειλαν επιστολή στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 17 δημοσιογραφικές ενώσεις αλλά και ΜΚΟ και μιλούν για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

«Παρά το συνεχώς επιδεινούμενο κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραμείνει σιωπηλή ή ανενεργή και δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση” σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται “η Κομισιόν έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση, αλλά ούτε η έκθεση για του 2023 για το κράτος Δικαίου ούτε οι επίσημες δηλώσεις αντανακλούν την σοβαρότητα της κατάστασης» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ μιλώντας για το συγκεκριμένο ψήφισμα έκανε λόγο για «επιτομή του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης».

Το σχετικό ψήφισμα προωθείται για έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ιανουαρίου.

Η κ. Βόζενμπεργκ στην ανακοίνωσή της «επέκρινε την τακτική αυτή, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω ψήφισμα στερείται αξιοπιστίας, καθώς παραγνωρίζει εσκεμμένα τις σοβαρές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παραλείπει συνειδητά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα συμπεράσματα της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου το 2023».

Επιπλέον, η κ. Βόζεμπεργκ «ανέδειξε το γεγονός ότι το ψήφισμα αναφέρεται σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ενώπιον της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, αμφισβητώντας το θεσμικό της ρόλο, και καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «τέτοια ψηφίσματα τα οποία υιοθετούν σκόπιμα fake news, που διαδίδουν κύκλοι της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, δυστυχώς κλονίζουν την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Δείτε επίσης:Ευρωκοινοβούλιο: Ήρθη η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή

Πηγή: Politic.gr