espa pkm

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2026, 10:28:27 μμ
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 14:50

Συγκρούσεις και σύγχυση στο Μπουρούντι με «άρωμα» πραξικοπήματος

Σποραδικές μάχες σημειώνονταν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, μεταξύ υποστηρικτών και του αντιτιθέμενων στον πρόεδρο Πιερ Νκουρουνζίζα, τις ώρες μετά τις αντικρουόμενες αναφορές από τον Στρατό για το εάν είχε γίνει πραξικόπημα.


Το πού βρίσκεται ο πρόεδρος, που είχε ταξιδέψει στην Τανζανία, παραμένει θολό και δήλωσή του στο Διαδίκτυο καλεί τους πολίτες να μείνουν ήρεμοι.

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της προεδρίας και στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε πως ο Νκρουρουνζίζα «καλεί το λαό του Μπουρούντι να μείνει ψύχραιμος».

Την Τετάρτη, ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν σε συνέδριο στην Τανζανία, ο υποστρατήγος Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ ανακοίνωσε πως ανέτρεψε τον πρόεδρο επειδή η επιδίωξή του για τρίτη θητεία -η οποία έχει προκαλέσει κύματα διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες- παραβιάζει το Σύνταγμα.

Σύντομα, ωστόσο, η πολιτική εξουσία αλλά και στρατωτικοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο απέρριψαν την αναφορά περί πραξικοπήματος. Στο ενδιάμεσο, τανκς που βγήκαν στους δρόμους έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς από αντιτιθέμενους στον Νκουρουνζίζα.

Την Πέμπτη, ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν το πρωί σε τμήματα της πρωτεύουσας, οι οποίες είχαν υποχωρήσει προς το μεσημέρι. Ωστόσο, είναι ακόμη ασαφές εάν το τμήμα των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκειται στον πρόεδρο έχει διατηρήσει των έλεγχο όλων των σημείων της πρωτεύουσας.

Η Τανζανία ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι ο πρόεδρος του Μπουρούντι έφυγε από το συνέδριο για να επιστρέψει στη χώρα του, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι το αεροπλάνο του δεν μπόρεσε να απογειωθεί επειδή το αεροδρόμιο στην Μπουζουμπούρα είχε κλείσει.

Πηγή: Το Βήμα