espa pkm

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2026, 8:52:32 πμ
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2026 07:47

Συρία: Επίθεση του στρατού σε κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού με προειδοποίηση για παράδοση

Ο στρατός της Συρίας κάλεσε σήμερα τους Κούρδους μαχητές που παραμένουν σε συνοικία του Χαλεπιού να παραδοθούν, αφού επανέλαβε τους βομβαρδισμούς προκειμένου να τους εκδιώξει από την περιοχή έπειτα από πολλές ημέρες συγκρούσεων.

Οι συγκρούσεις αυτές μεταξύ των Κούρδων και του συριακού στρατού ξέσπασαν την Τρίτη στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων. Πρόκειται για τις πιο σοβαρές εχθροπραξίες που έχουν σημειωθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας μεταξύ των ισλαμιστικών αρχών και των Κούρδων, μιας σημαντικής εθνοτικής μειονότητας που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Εξάλλου, λόγω των συγκρούσεων, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με τον ΟΗΕ να εκτιμά σε τουλάχιστον 30.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων οικογενειών. Νωρίς χθες Παρασκευή οι συριακές αρχές κήρυξαν εκεχειρία, επισημαίνοντας ότι θα επιτραπεί στους Κούρδους μαχητές να απομακρυνθούν προς τη βορειοανατολική Συρία και την αυτόνομη κουρδική ζώνη.

Μάλιστα, οι αρχές μετέφεραν στην περιοχή λεωφορεία για την απομάκρυνση των μαχητών. Ωστόσο, οι Κούρδοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε «παράδοση» και δήλωσαν ότι θέλουν να υπερασπιστούν τις συνοικίες τους.

Στη συνέχεια, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τον βομβαρδισμό «στρατιωτικών θέσεων» στη Σέιχ Μάκσουντ, ζητώντας από τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Αργά χθες, ανταποκριτής του AFP έκανε λόγο για βομβαρδισμούς με βαρύ πυροβολικό και για πυροβολισμούς.

«Η μοναδική επιλογή που μένει στα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή της Σέιχ Μάκσουντ είναι να παραδοθούν αμέσως, με τα όπλα στο χέρι, στο πιο κοντινό σημείο ελέγχου του στρατού με αντάλλαγμα εγγυήσεις για τη ζωή και την προσωπική ασφάλειά τους», τόνισε το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός προειδοποίησε ότι «θα αντιμετωπίσει με αυστηρότητα και θα καταστρέψει οποιαδήποτε πηγή πυρών προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και να προστατεύσει τους κατοίκους».

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν εν μέσω προσπαθειών των Κούρδων και της συριακής κυβέρνησης να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία που σύναψαν τον Μάρτιο, η οποία προβλέπει την ένταξη των θεσμών της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο νέο συριακό κράτος. Στο Telegram, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση «με ισχυρή κάλυψη από άρματα μάχης και άγριους βομβαρδισμούς του πυροβολικού», επαναλαμβάνοντας ότι «συνεχίζουν να αντιστέκονται».

Από την πλευρά της, η κρατική συριακή τηλεόραση κατηγόρησε τους Κούρδους ότι εξαπέλυσαν drones εναντίον συνοικιών του Χαλεπιού. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι από τα πυρά του στρατού σκοτώθηκε ένα 10χρονο κορίτσι, ενώ καταγράφονται πολλές εκτοξεύσεις ρουκετών από τους Κούρδους αντάρτες.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στους αμάχους που επιθυμούσαν να απομακρυνθούν να χρησιμοποιήσουν δύο «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» από τις 14:00 ως τις 16:00 ώρα Ελλάδας. Εξάλλου, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άνοιξε 20 τεμένη για την υποδοχή 400 οικογενειών εκτοπισμένων «λόγω της κλιμάκωσης».

Διπλωματική πηγή δήλωσε χθες ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ βρίσκεται «καθ΄ οδόν προς τη Δαμασκό».

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr