Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 2:21:46 μμ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 07:08

Συρία: Μάζευαν τρούφες και πάτησαν νάρκη τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, ενώ βρίσκονταν σε δραστηριότητα συλλογής τρούφας, λόγω μιας έκρηξης νάρκης που είχε τοποθετηθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Η έκρηξη συνέβη σε μια περιοχή της ερήμου στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με αναφορές του συριακού επίσημου πρακτορείου ειδήσεων SANA.

«14 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στην έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού που είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, καθώς μάζευαν τρούφες στην έρημο, στην επαρχία Ράκα», την άλλοτε «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των τζιχαντιστών, διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 13 νεκρούς άμαχους, «συμπεριλαμβανομένων γυναικών», στην έκρηξη αυτή.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία είχε επικρατήσει σε μεγάλα τμήματα της Συρίας από το 2014 έως τον Μάρτιο του 2019, ηττήθηκε μετά από επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις.

Κυρίως, υπέστη πιέσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη των συμμάχων τους και από διεθνή συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι οποίοι συνεργάστηκαν με κούρδους μαχητές.

Ωστόσο, πολλοί τζιχαντιστές επέστρεψαν στη συριακή έρημο, όπου έχουν τοποθετηθεί πολλές νάρκες. Η συριακή έρημος είναι γνωστή για την παραγωγή τρούφας, με τις τιμές τους να αυξάνονται λόγω του πολέμου και της οικονομικής κρίσης, κάτι που καθιστά τη συλλογή τους ελκυστική από οικονομική άποψη.

Δείτε επίσης: Το Ισραήλ θα αυξήσει την πίεση στη Χεζμπολά του Λιβάνου

Πηγή: Politic.gr