Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 10:19:06 πμ
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 14:22

Θα «χτυπήσει» το Ισραήλ το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν;

«Ειλικρινής υπόσχεση» είναι η ονομασία που δόθηκε στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αργά το Σάββατο, κατά την οποία εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 330 drones σε διάστημα πέντε ωρών.

Καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντησή του, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι αν θα επιδιώξει να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Αν και το Ιράν αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, πέρυσι η διεθνής αρχή εποπτείας πυρηνικών, βρήκε σωματίδια ουρανίου, πολύ κοντά στην ποιότητα όπλων, στην υπόγεια τοποθεσία Fordo του Ιράν.

Το 2015 η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνία με τη Δύση αποδεχόμενη σημαντικούς περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ επέτρεψε σε διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με την Washington Post το Ιράν διαθέτει επαρκείς ποσότητες ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τουλάχιστον τριών πυρηνικών βομβών.
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, το Ισραήλ δεν πρόκειται να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν αλλά συμβατικούς στρατιωτικούς στόχους.

Το γεγονός ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει ορισμένες από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις βαθιά στο υπέδαφος, περιπλέκει μάλιστα κάθε ισραηλινό χτύπημα.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που λέει ότι με δεδομένο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρείται απρόβλεπτος και παίζει την πολιτική του επιβίωση ως επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού της ακροδεξιάς, υπάρχει ο κίνδυνος του υπερβολικού ενθουσιασμού με μια πυρηνική επίθεση.

Πώς περιγράφει κάτοικος της Ιερουσαλήμ την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – «Μπήκαμε στο καταφύγιο στις 02:00»

Πηγή: Politic.gr