Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 9:08:44 μμ
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 18:29

Θρίλερ στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν συμμετοχή μικρότερη του 40%

Εκλογικό θρίλερ εξελίσσεται στη Βόρεια Μακεδονία, με τους πολίτες να ψηφίζουν σήμερα για πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο.

Φαβορί στις προεδρικές εκλογές είναι η υποψήφια του VMRO Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η οποία είχε λάβει 40% στον πρώτο γύρο, έναντι 20% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της.

Η Σιλιάνοφσκα δεν αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών και έχει δηλώσει ότι θα αποκαλεί τη χώρα με το όνομα «Μακεδονία».

Είναι πολύ σημαντικό το ποσοστό συμμετοχής αφού αν δεν είναι πάνω από 40% των εγγεγραμμένων, τότε δεν έχει νομική ισχύ η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στη γειτονική χώρα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ο οποίος ενδέχεται να υποστεί μεγάλη ήττα, δίνουν γραμμή στους ψηφοφόρους τους να μη ρίξουν ψηφοδέλτιο στην κάλπη για πρόεδρο έτσι ώστε να μη φτάσει το 40% η συμμετοχή.

Επισήμως πάντως δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πρόθεση, αλλά δεν παύει να είναι ένα εκλογικό τέχνασμα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει το VMRO DPMNE στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν είχε καλέσει σε αποχή του ψηφοφόρους του για να μην ξεπεράσει το όριο του 40% η συμμετοχή και επομένως να μη νομιμοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Μέχρι τις 15:00 τοπική ώρα (τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες), το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανερχόταν στο 32%, ενώ το αντίστοιχο στις βουλευτικές εκλογές στο 37% ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Βόρεια Μακεδονία: Διπλές εκλογές σήμερα

Πηγή: Politic.gr